Nálunk járt a Samsung Z Flip5, ami közel 500 ezerért kisebb mint egy bankkártya

Nálunk járt a Samsung Z Flip5, ami közel 500 ezerért kisebb mint egy bankkártya

Három különböző Samsung-eszközt is teszteltünk, íme a végeredmény.

A Samsung jóvoltából lehetőségünk nyílt néhány napig kipróbálni három új terméküket is, a Samsung Z Flip 5-öt, a Samsung Galaxy Watch 6-ot és a Samsung Tab S9+-t. Utóbbit külön tesztben kezeljük majd, mostani két főszereplőnk a Z Flip 5 és a Watch 6. Kezdjük máris a Flip széria ötödik generációjával, nézzük mennyit tudott fejlődni elődjéhez képest!

Zsanér és hajtáscsík

Az egyik legfontosabb problémája volt a szériának a zsanérok, a telefon két része közötti kapcsolódás és a rés nagysága. Pontosan tudta ezt a Samsung is, akik kiemelt feladatként kezelték a probléma megoldását. Spoiler: sikerült megoldaniuk! A két szimmetrikus fél jól illeszkedik egymásra, sokkal jobban, mint az előző generáció esetében, bár azért nem tökéletesen. A hajtáscsíknál hajlamos a telefon enyhén porosodni, hamar zavaróvá válhat. A változtatásnak köszönhetően sokkal vékonyabb is lett a telefon, ami talán az egyik legnagyobb erőssége, hiszen így még jobban elfér a nadrágzsebünkben, esetleg a táska kisebb zsebében. Aki először használ Flip készüléket, annak kell néhány nap, hogy megszokja a használatát, sokszor aggódhatunk azon, hogy lezárásnál nem kap-e túl nagy ütést a telefon, de nyugi, a készülék bírja a strapát és sokkal kényelmesebben és biztonságosabban csúkódik össze, mint ahogy azt elsőként hisszük. Becsukáskor egy halk puffanást hallunk, ekkor tudhatjuk, hogy teljesen összehajtottuk. A zsanér terhelése persze fogaskérdés, ez néhány napnyi használat után nem derül ki, de független tesztek szerint akár éveket is kibírhat, így egy átlagos felhasználónak emiatt nem kell aggódnia. Ami a hajtáscsíkot illeti, az továbbra is fejlesztendő terület, mert sötét képernyőnél és a telefonra csak ránézve egyértelműen látható, az ujjunkkal pedig kitapintható. Ez görgetésnél zavaró lehet, főleg, ha eddig nem összehajtható telefont használtatok, mint én.

Üzemidő és tartozékok

Egy elegáns fekete dobozban érkezett meg a készülék, de ami kívülről jól mutat, az belülről sajnos nem a legszebb. Igaz ez még akkor is, ha az utóbbi években egyáltalán nem szokatlan, hogy mindössze egy SIM tűt és egy USB-C kábelt kapunk, sajnos töltőfej most sincs. Külön kell beszerezni hozzá adaptert, fülhallgatót, külső fóliát, vagy épp tokot is, ami erősen ajánlott, ha meg akarjuk védeni a hátlapot. Ami az üzemidejét illeti, az akkumulátor továbbra is 3700 mAh-val bír, amit vezeték nélkül 15, vezetékkel pedig 25 wattal lehet tölteni... ettől is láttunk már jobbat a piacon. Átlagos használat mellett kibírt nagyjából egy napot a készülék, így annyira nem fáj, hogy akár egy órát is igénybe vehet annak töltése.

Kijelzők

A Flip 4-hez képest jelentősen megnőtt a külső kijelző mérete. Itt már egy 3,4 hüvelykes, 60 Hz-es Super AMOLED kijelzőt kapunk, 720 x 748-as felbontással, ami egy teljesen új dimenziót nyitott meg a szériát használóknak. Egy hangyányival még mindig elmarad a Motorola Razr 40 Ultráétól, de jóval nagyobb, mint a korábbi verzióknál és sokkal több mindenre is használható. Már bőven elég a mérete ahhoz, hogy a különböző értesítéseket, az ébresztőórát vagy éppen a Messengert használni tudjuk vele, bár a valósághoz hozzá tartozik, hogy a nem túl magas felbontást meg kell szoknia a szemnek. Telefonálni is lehet becsukott telefonnal, ekkor azonban automatikusan kihangosítja a hívást. A Samsung gyárilag korlátozta, hogy milyen widgetek és alkalmazások használhatóak a külső kijelzőn, de ezt könnyen át lehet hidalni egy a Galaxy Store-ból is letölthető alkalmazással, a Good Lockkal (az appon belül a MultiStarral), bár játszani és videót nézni nem nagy élmény rajta. Ami számomra még fontos tényező szokott lenni a telefonoknál az a fényerő. Azt kell, hogy mondjam mind a külső, mind a belső kijelző esetében remekül teljesít a készülék, még az utóbbi hetek tűző napsütésében sem volt gond a telefon gördülékeny használata.

A belső kijelző tökéletesen hozza az utóbbi hónapok Samsung készülékeitől elvárt minőséget. A 6,7 hüvelykes, 1080 x 2640 pixeles 120 Hz-es AMOLED kijelző pazar megjelenítési minőséggel szolgál, nem lehet okunk panaszra.

Fotó: samsung.com

Teljesítmény, játékok

A Z Flip 5 megkapta ugyanazt a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy processzort, amelyet többek között a S23-széria is használ, a készülék erejére tehát nem panaszkodhat senki, ezt a lapkát már az S23 családban is imádtuk. A hétköznapokban a 8 GB RAM-mal kiegészülve minden tökéletesen fut, nem találkoztam semmiféle döccenéssel vagy lassulással, sőt melegedéssel sem, ezért kipróbáltam, hogy a játékok hogyan muzsikálnak rajta. Először az Asphalt 9 volt terítéken, itt sem találkoztam laggal, minden nagyon simán és gyorsan futott. Ezután a Pokemon GO következett, amire különösen kíváncsi voltam, mert a hétköznapi telefonom néha be tud szaggatni. Nos, a Flip Z 5 esetén ez csak 1-2 alkalommal fordult elő és akkor is csak hajszálnyit, mindössze azért vettem észre, mert kifejezetten ezt kerestem. Végül a Wild Rift következett, és itt sem tapasztaltam semmilyen hibát. A játékok közben sem tapasztaltam, hogy a kezem alatt érezhetően melegebb lett volna a készülék. Jár a piros pont a készülék hűtésének!

Kamera

Végül, de nem utolsósorban érkezzen a kamera, ami szintén egy központi élményfaktor sok felhasználó számára. Ezen a téren sajnos nincs sok újdonság a nap alatt, szinte teljesen megegyeznek a tavalyival. A hátsó főkamera esetében örültünk volna ha visszaköszön az S23 50 megapixeles szezonra, de helyette sajnos egy 12 megapixeles fő kamerát és egy szintén 12 megapixeles széleslátót (autófókusz nélkül) kapunk. A belső, 10 megapixeles szelfikamera fejlődött egy kicsit, picit szélesebb látószögű az új egység, de pont ennek látom kevésbé hasznát, hiszen sokkal kényelmesebb magunkról képet lőni, ha a külső kijelző kameráját használjuk és sokkal élesebbek is az azzal készült fotók. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy érdemes a telefont úgy tartani, hogy a lencsék ne a tenyeredben legyenek, különben megszámlálhatatlanul sok olyan fotód lesz, aminek sarkában ott figyeld az ujjad.

Videózás terén sem fejlődött sokat a készülék elődjéhez képest, a maximum még mindig 4K 60fps, kivéve a széleslátó kamerával, az "csak" 4K 30-at bír. Ami a képfeldolgozást illeti, nem lepődtünk meg, még mindig természetellenesen sok a kontraszt, az élesítés és a zajszűrés, ami az átlag felhasználónak valószínűleg tetszik, aki azonban természetes fotókra vágyik, az nem a Z Flip 5-tel találja majd meg a számítását.

 Fotó: samsung.com

Megérkezett a Galaxy Watch 6 is!

A készülék mellett lehetőségünk volt kipróbálni az új Galaxy Watch 6-ot is. Nem mondanám magam őrült okosóra rajongónak, és bár tény, hogy rengeteg hasznos funkcióval érkezett a Galaxy Watch 6, engem továbbra sem tudott maradéktalanul megvenni. Az 5-ös szériához képest minimálisan nőtt az akkumulátor mérete, a gyári adatok szerint maximum 40 órát bír az óra. A szokásos funkciók mellett ezúttal sokkal nagyobb figyelmet szenteltek a kényelmi funkcióknak, például az alvási szokásaink sokkal mélyebb elemzésének vagy a szívritmusfigyelésnek.

Két típussal támad a Galaxy Watch 6. A sima Watch 6 egy teljesen digitális élményt kínál, sokkal jobb fényerővel, elődjénél 20%-kal nagyobb kijelzővel és alumínium vázzal. Ezzel szemben a Galaxy Watch 6 Classic rozsdamentes acél vázat kínál és tekerhető lünettát, amivel jó régen találkoztunk és rettentően hiányzott. További újdonság a Watch 6-os szériában az újfajta szíjak kezelése, amivel sokkal kényelemsebben, egyetlen pöcök megnyomásával cserélhetünk szíjat az óránkon.

Fotó: samsung.com

Összegzés

Érdekes élmény volt egy ilyen pici, összecsukható telefont használni a mindennapokban. Meglehetősen szokatlan volt, ugyanis évek óta méretes mobilok lapulnak a zsebemben. A Z Flip 5 tényleg kényelmesen elfér bárhol és a külső kijelző is hibátlanul használható, egy kézzel is. Újat nem hoz a fotózásba, de amit tud azt tökéletesen tudja és bár a hajtás még mindig nem észrevehetetlen, hamar hozzá lehet szokni. A friss és erős hardver azonban rendkívül kényelmessé teszi a készüléket, ahogy a nagyobb külső kijelző is, amiről nem is gondolnánk, de napról napra hívogatóbb tud lenni. A készülék itthon 490 ezer forintról indul, ami sajnos manapság már egyáltalán nem mondható extravagánsnak, ugyanakkor tény, hogy a hajlítható készülékek, így a Z Flip 5 is, még mindig kompromisszumokat követelnek, ami tükrében már sokaknál húzós lehet a közel 500 ezer forintos nyitó ár. 

A Samsung Galaxy Watch 6 értékes kiegészítője lehet készülékünknek, ám ennek is megkérik az árát. Az új széria gyönyörű szép, tetszetős, kellően nagy kijelzővel, rengeteg jóléti funkcióval, melyek hasznos információkkal szolgálhatnak egészségünk számos oldaláról, a Classic modell tekerhető lünettájának visszatérése pedig óriási pirospont. A Samsung Galaxy Watch 6 hazánkban 170 ezer forintról indul.

Borítókép: expertreviews

Kövess Minket!



Gamer szótár