Samsung Galaxy Tab S9+: Tabletgyűlölő voltam, de megtértem

Samsung Galaxy Tab S9+: Tabletgyűlölő voltam, de megtértem

Bemutatkozott az új Samsung Tab S9 család, mi pedig leteszteltük a középső testvért.

Be kell vallanom valamit. Bármennyire is lenyűgöznek a technikai eszközök, a tabletek sosem fogtak meg. Egyszerűen nem értettem, hogy miért lenne nekem jó egy a telefonomtól gyengébb, mégis jóval nagyobb eszközt nálam tartani? Nem gondolom, hogy az én látásmódom az egyetemes igazság, de egyszerűen sosem tudtam megbarátkozni a tabletekkel. Jó ideje viszont sokszor túlcsapnak a munka hullámai, nyakig vagyok feladatokkal, amiket képtelenség egy olyan PC-s setuppal kézben tartani, ami egy monitort használ. Valahogy azonban az óriási duplamonitoros setupok sem voltak soha a szívem csücskei (tudom, finnyás vagyok). 

A Samsung azonban a kezembe adta a megoldást, azt mondták tudják, hogy nem szeretem a tableteket, de ezt próbáljam ki, higgyem el jó lesz nekem és sokat segít majd munkában. Jó, nem mondták ezt szó szerint, de ha ők adták volna a kezembe az új Tab S9 széria egyik darabját, valahogy így képzeltem volna a beszélgetést.

Hölgyeim és uraim, íme a Samsung Galaxy Tab S9+!

A Samsung megtartotta az egységes dizájnt termékei között. Az S23 család darabjai is gyönyörűszépek voltak és a Tab S9 széria is hozza pontosan ezt a vonalat, ami ráadásul különösen jól mutat, ha több Galaxy készüléked van. Egy egységes, menő, letisztult, modern szettet alakíthatsz ki eszközeid között, aminek különösen örülhet a Samsung, hiszen nem csak egy egy készülék tulajdonságai miatt vásárolhatnak eszközeikből, de pusztán a stílus, az egyezés, a megjelenés miatt is. Ezt a kiváltságot pedig kevés gyártó tudhatja magáénak, a Samsung egyike azoknak.

Ahogy azt már megszokhattuk, a Tab S9 család is három taggal debütált. Ott a sima Tab S9, az S9+ és az S9 Ultra, némiképp eltérő dizájnnal, eltérő tulajdonsággal és eltérő célcsoportokkal. Nálam a Tab S9+ járt, ami levett a lábamról, de még mielőtt rátérnénk az eszköz képességeire, külön ki kell emelnünk, hogy kijavították a Tab S8 széria legkisebb tagjánák egyik őrült hibáját. Végre eltűnt a TFT kijelző és a legkisebb Tab is megkapta a neki járó AMOLED panelt, még ha az csak 11 hüvelyk méretű is. A nálam járt S9+ egy 12,4 hüvelykes AMOLED kijelzővel támad, 1752 x 2800 pixeles felbontás, valamint 120 Hz-es képfrissítés mellett. A felbontás kellemes, mindig lehetne több, de cseppet sem panaszkodhatunk rá, remek betekintési szögekkel bír, magas fényerővel amivel gondtalanul tudjuk használni napsütésben is, 16:10-es képarányával pedig sokkal nagyobb élményt nyújt videók és filmek nézése közben, mint egy iPad. Erre az élményre pedig rádobnak még egy lapáttal az előző generációhoz képest 20%-kal nagyobb hangszórók.

Fotó: samsung.com

A Tab S9+ Android 13 alapokon nyugszik, OneUI 5.1.1 rendszerrel, négy AKG hangszóró szólaltatja meg, 8, 12 vagy 16 GB RAM mellett és ami a legfontosabb, hogy már ebben a termékcsaládban is a Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy processzor duruzsol, ami tökéletesen teszi a dolgát, nem lehet rajta fogást találni, játékok futtatása közben sem. Mint mindig, most is kedvünkre választhatunk a belső tárhely méretei között, az S9 128GB/8GB vagy 256GB/12GB, az S9+ 256GB/12 vagy 512GB/12GB, míg az S9 Ultra 512GB/12GB vagy 1TB/16GB kiszerelésekkel vásárolható. És ugyancsak megszokott már, hogy választhatunk sima WiFi vagy pedig 5G képes típusok között is.

A kamerák terén nem sok minden változott a Tab S8 családhoz képest. A nálam teszten járt S9+ egy 13 megapixeles, autofókuszra képes fő kamerával és egy 8 megapixeles széleslátószögű egységgel érkezik, ami előrelépés az S8+ 6 megapixeléhez képest, de nem sok. Nem is ezen volt a hangsúly. Egy tablet esetében továbbra sem a kamerák élvezik a kiemelt szerepet, ezúttal tisztességesen helyt állnak, igazán mélyreható részletesség nélkül és helyenként bizony zajos képekkel. Sokkal fontosabb az előlapi 12 megapixeles kamera 120˚-os széleslátó, amivel már nem kell szégyenkeznünk munka, meetingek közben. Videózás terén a hátlapi és az előlapi kamerával is 4K 60fps mellett is rögzíthetünk, de az előlapi egység hiányolja a LED flasht.

 Fotó: samsung.com

Sokkal fontosabb a gördülékeny szoftver a gépben. Android 13 és OneUI 5.1.1, ami egy közel tökéletes kombinációt alkot, kényelmes, rezzenéstelen használattal. A főszerepben persze most is a Samsung saját, kiemelt alkalmazásai állnak (a GoodNotes, a LumaFusion, a Clip Studio Point és az ArcSite), amikkel a Tab S9+ tényleg megállja a helyét a tartalomgyártás csaknem bármely területén. Visszatért a sokak kedvencének számító Dex mód is, aminek használatával még inkább úgy érezhetjük, hogy egy PC-ről dolgozunk, a később piacra lépő új S Pen pedig még kényelmesebb használatot ígér majd. A Samsung 4 nagy frissítést vállal a Tab S9 család Android rendszerére, tehát még az Android 17-et is megkapja majd az eszköz, 5 évnyi biztonsági frissítéssel egyetemben.

A belső bivalyra már kitértünk, de azt még nem meséltem el, hogy a Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy most is magasabb órajelen pörög, mint a sima Snapdragon 8 Gen 2, megbírkózik az áruház szinte minden játékával és a hűtési rendszer is javult, sokkal tovább képes már az eszköz magas kihasználtság mellett is megtartani az optimális hőmérsékletét. Rá tudtam függeni 1-2 játékra (természetesen egyikre sem munka közben, hacsak...) de egyszer sem éreztem kényelmetlenül melegnek a Tabot. Ez az a chipset, ami jelenleg tökéletes játékélményt nyújt a Tabban, simán felveszi a versenyt az Apple A16 Bionic chipjével is, független mérések szerint pedig csaknem dupla olyan effektív a Tab S9+ rendszere, mint a Google Pixel Tableté.

Az erőhöz persze háttértámogatás is kell. Ezen a téren nem lépett előre nagyot az új széria, de nem is volt rá szükség, a 10090 mAh-s aksi tökéletesen teszi a dolgát, gond nélkül kibír egy egész munkanapnyi aktív használatot, a töltés azonban nem tökéletes, sőt. Talán a Tab S9+ legnagyobb hibája a lassú töltés. 45W-os töltésre képes vezetékesen, amivel bizony több, mint egy órának kell eltelnie ahhoz, hogy 0-ról 80-ra pörgessük az aksit. Kukacoskodásnak tűnhet, de az elképesztő gyorstöltők korában (telefonomnál például 120W-os gyorstöltésre van elehetőségem) a 45W egyszerűen kevés és lassú.

Nem hibátlan, de közel az a Samsung Tab S9+, ami megmutatta számomra, hogy igenis van értelme és haszna a tableteknek. Óriási segítség volt a munkám során a teszt ideje alatt, sokkal kényelmesebb munkafolyamatokat eredményezett számomra, mint az eddig használt PC-s duplamonitoros setup, a jól megérdemelt pihenők közben pedig hibátlan szórakozást nyújtott. Nincsenek világmegváltó újdonságok, pusztán az előző generáció hibáinak javítása és némi innováció, pont annyi amennyi egy kis extra kényelemhez kell, így pedig a Samsung Tab S9+ a jelenlegi tablet kínálat egyik legjobb választása lehet, feltéve ha bírja a pénztárcánk. A Samsung Tab S9+ hazánkban 455 ezer forinttól elérhető, közepes kamerákkal, közepes hangszórókkal, de parádés kijelzővel, hosszú üzemidővel, erős belsővel amivel sokkal könnyebb és kényelmesebb a munka és a Tab S széria életében most először IP68 védelemmel!

Kövess Minket!



Gamer szótár