Hangolódj a 2023-as Worldsre: Top 5 meglepetés az eddigi vb-kről

Hangolódj a 2023-as Worldsre: Top 5 meglepetés az eddigi vb-kről

Az idei év legnagyobb esporteseménye rengeteg izgalmas pillanatot tartogat számodra.

Néhány hét múlva végre elstartol a 2023-as Worlds, a League of Legends-világbajnokság. A világ legerősebb együttesei már alig várják, hogy összecsapjanak Szöulban, a profi videójátékozás egyik fellegvárában. Ameddig a játékosok készülnek életük lehet legfontosabb tornájára, addig tekints vissza azokra a vb-pillanatokra, amik az egész LoL-os közösséget meglepték.

DRX győzelme 2022-ben

A mai napig nehéz elhinni, hogy az LCK-ből csak a 4. helyezéssel kijutó csapat végigverte az év legrangosabb eseményén a teljes mezőnyt. A Kingen, Pyosik, Juhan, Zeka, Deft, BeryL ötöst senki és semmi nem tudta megállítani, ezért nem ünnepelhetett sem a T1, sem Faker 4. világbajnoki győzelmet. A DRX-nek természetesen kijár a vállveregetés, őket nem igazán érdekelte, hogy a rájátszásban sem a GEN, sem a T1 ellen nem sok esélyt adtak nekik a szakértők és a rajongók.

2019-ben már mindenki elhitte, hogy újra egy LEC-együttes emelheti magasba a trófeát

S1 óta egyetlen alkalommal sem nyert nem ázsiai csapat LoL-vb-t, ami mindenképpen árulkodik arról, hogy mennyire domináns főleg Dél-Korea és Kína. 2018-ban a Fnatic már megmutatta, hogy az ekkor még európai (most már EMEA) régiót komolyan kell venni, azonban az Invictus Gaming brutális dominanciája a fináléban gyorsan elnémította a narancssárgák rajongótáborát. 2019-ben a G2 Esports először fennállása óta elhozta az MSI bajnoki címét, majd a Worldsön legyűrte a DWG, majd az SKT ötösét, így abszolút esélyesként várta az FPX elleni nagydöntőt. Hiába azonban a remek menetelés, a döntőben teljesen összeestek Capsék, így back-to-back veszített világbajnoki finálét a dán legenda és az LEC.

2017-ben az egész világot sokkolta néhány igencsak lelkes Nyúl

Ugyan ebben az évben nem Fakerék számítottak az LCK legnagyobb reménységének, ennek ellenére szinte mindenki elkönyvelte, hogy nem okozhat nekik legyűrni a Misfits Gaminget. Ennek ellenére három mérkőzés után Hans Samáék 2-1-re vezettek a negyeddöntőben, ami egyáltalán nem szerepelt a forgatókönyvben. Hiába álldogált az európai ezüstérmes a győzelem kapujában, a valaha volt legjobb mides vezetésével kiegyenlítette a szériát a címvédő, majd egy őrült taktikai csatában behúzta az 5. meccset is.

2016-ban a semmiből jutott el a negyeddöntőig egy CIS-csapat

A Worldsön szereplő "underdogok" közül kiemelkedik az Albus Nox Luna szervezete, amelyik mindössze fél évig létezett ezen a néven. Az LCL-ben nem igazán volt ellenfelük Likkritéknek, így magabiztosan várhatták az International Wildcard Qualifierst. Az utolsó két Worlds-spotért zajló tornán elképesztően nagyot kellett harcolnia az orosz-ukrán ötösnek, végül sikerült 3-2-re legyőzniük a Lyon Gaminget, így kijutottak a vb-re. A világbajnokságon egy brutálisan erős csoportba sorsolták őket, ahol a ROX Tigers mellett helyet kapott a CLG és a G2 is. Hiába a kemény ellenfelek, az ANX játékosaiban égett a tűz, ami egészen a negyeddöntőig repítette őket. Ott a Jankos, FORG1VEN és Odoamne vezette H2k-Gaming túl nagy falatnak bizonyult már számukra, de így is beírták magukat a történelemkönyvekbe.

2012-ben megszületett az első és eddig utolsó nem major régiós vb-cím

Nehéz helyzetben volt a (h)őskorszakban a Riot Games, ugyanis a legelső Worldsön csak EU és NA képviseltette magát. Nemzetközi tornák híján egyszerűen nem lehetett belőni azt, hogy mire lehet számítani az egyes régióktól, ha egymásnak eresztik őket. A második szezonban végül úgy döntöttek a szervezők, hogy megnyitják a kapukat a világ többi része számára is, így alakulhatott ki a 2. Worlds 12-es mezőnye, ahol már szerephez jutottak a koreaiak, a kínaiak, a vietnámiak és a tajvaniak. Végül pont a Taipei Assassins volt az, amelyik tükörsimán, szinte hiba nélkül hozta le az egész versenyt. Az "Orgyilkosok" formabontó újításai alapjaiban írták felül az addigi ismereteket a kompetitív metával kapcsolatban, amely változtatásokra nem volt képes reagálni egyetlen ellenfelük sem.

Te mire számítasz az idei évtől? Vajon nyerhet nem koreai vagy kínai csapat világbajnioki címet?

Kövess Minket!



Gamer szótár