Úgy tűnik az AMD 7700XT tönkreveri a játékokban az RTX 4060Ti erősebb változatát is

Úgy tűnik az AMD 7700XT tönkreveri a játékokban az RTX 4060Ti erősebb változatát is

Egy gigateszt során 25 játékban nézték meg mire képes FPS-ek terén a két chip, és hát meglepő eredmény született.

Az AMD két új grafikus kártyával is előrukkolt ebben az esztendőben, és a Radeon RX 7700 XT, valamint az RX 7800 XT is már kapható szeptember 6-tól. Ezeket a GPU-kat Quad HD (1440p) felbontásra tervezték első sorban tervezték, és szerencsére minden olyan extrával rendelkeznek, amit egy Radeon RX 7000-es kártyától elvárhatunk, illetve természetesen támogatják a hamarosan megjelenő AMD FidelityFX Super Resolution 3-at is.

Mivel ezzel a két darabbal még jobban kibővült a középkategóriás kártyák csoportja, ezért nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy vajon mire lehetnek képesek az Nvidia termékeivel szemben. Egy teszt során pedig átfogó képet kaptunk arról, hogy miként teljesít 25 játékban az RX 7700 XT és az RTX 4060 Ti.

Ezeket olvastad már?

DLSS vs FSR

Mind az Nvidia, mind az AMD különböző módon képes növelni az ezen technológiák által támogatott játékok teljesítményét – bár hozzáteszem elég lehangoló, hogy a natív teljesítmény ezek miatt egyre inkább háttérbe szorul, pedig nem keveset kérnek a hardverekért.. Az előbbinél a DLSS, az utóbbinál pedig az FSR segít még nagyobb FPS számot kipréselni a számítógépből. Az Nvidia jelenleg a Deep Learning Super Sampling 3.5-ös verziójánál jár, amely mesterséges intelligenciát használ a játékok framerate teljesítményének növelésére, valamint javítja a látványt és a ray tracing hatékonyságát is. A DLSS 3 jelenleg már több, mint 35 különböző címmel működik – köztük a Hitman 3, a Cyberpunk 2077 és az F1 23.

Az AMD ehelyett az FSR-t, vagyis a FidelityFX Super Resolutiont használja. A mint ahogyan az FSR 2 esetében is, a következő generációs szoftver is az AI-t használja a textúra részletes rekonstruálásához, ami segít a teljesítmény növelésében, és lehetővé teszi, hogy a támogatott játékok magasabb képkockasebességgel és nagyobb felbontással is játszhatók legyenek. Az FSR 2-t pedig már több, mint 300 cím támogatja.

Videomemória

Az AMD Radeon RX 7700 XT 12 GB videomemóriával rendelkezik érkezik, azonban sok más Nvidia grafikus kártyával ellentétben az RTX 4060 Ti kétféle memóriakonfigurációval, 8GB és 16GB memóriával kérhető. A 16 GB-os variáció azok számára lesz csábítóbb, akik intenzív játékokkal vagy tartalomkészítéssel szeretnének foglalkozni, míg a 8 GB-os opció azoknak lesz a legjobb, akik kevésbé összetett játékokkal szeretnének játszani.

Az alábbi videóban pedig ti magatok is megtekinthetitek, hogy a jelenleg legnépszerűbb 25 játék esetében melyik kártya mire képes:

A végeredményt illetően hatalmas a különbség, mivel az AMD 7700XT átlagosan 20%-kal erősebb ezekben a címekben, de időnként a teszt során akár ez 30+ százalékra is felkúszott ez az előny.

Kövess Minket!



Gamer szótár