Egy átfogó teszt után rangsorolták az elmúlt évek legjobb videókártyáit

Egy átfogó teszt után rangsorolták az elmúlt évek legjobb videókártyáit

Több száz GPU-s benchmarkot követően kiderült, hogy a jelenlegi Nvidia és AMD grafikus kártyák közül melyik hol helyeszkedik el egy átfogó ranglistán.

Alighanem már az összes újgenerációs videókártya napvilágot látott, ezért egy ideig most biztosan pihenőre vonul az AMD és az Nvidia, de ettől függetlenül egy felhasználónak talán most még nehezebb dolga van, ha el akarja dönteni milyen kártyát szerezzen be, ha újítani szeretne.

Ezeket olvastad már?

A Tom's Hardware az egyik legjobb, ha tesztelésről van szó, és így teljes képet kaphatunk a jelenlegi és előző generációs GPU-k erejéről, a legjobbaktól a leggyengébbekig. Akár játékról, mesterséges intelligenciát használó programok használatáról, 3D-s tervezésről vagy professzionális videoszerkesztésről van szó, a teljesítmény meghatározásában jellemzően a grafikus kártyáé a legnagyobb szerep – manapság még a legjobb CPU-k is csak másodlagos szerepet töltenek be a játék esetében.

Természetesen a tesztelési fázis két részre bontható, hiszen vannak olyan VGA-k, amelyek megbirkóznak a sugárkövetéssel (ray-tracing) és vannak, amelyeknél szóba sem jöhet. Emellett az Intel újdonsült hardvereit is belepakolták a listába, ezért azt is ki lehet most már olvasni innen, hogy a kékek hol tartanak a videókártyafejlesztés terén. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a ray-tracing esetén az eredmények mind a DLSS, FSR vagy XeSS engedélyezése nélkül készültek a különböző kártyákon.

Az Nvidia Ada Lovelace architektúrája hajtja az RTX 40-es sorozat legújabb generációját, és olyan új funkciókkal látták el őket, mint a DLSS 3 Frame Generation – illetve az összes RTX kártyához idén ősszel érkezik az Nvidia DLSS 3.5 Ray Reconstruction. Az AMD -nél az RX 7000-es sorozatnak az RDNA 3 architektúrája adja az erőt, eközben az Intel Arc Alchemist technológiája egy harmadik szereplővel bővíti a harcot a gyártók között ebben a szegmensben, még ha egyelőre a kékek inkább az előző generációs középkategóriás ajánlatokkal képes csak versenybe szállni.

A következő táblázatok kizárólag a játékokban tapasztalt, teljesítményalapú benchmarkok alapján készültek el. Az elmúlt hét évben kiadott szinte minden GPU-t tesztelték 1080p közepes és 1080p ultra felbontásban, és a táblázatot az utóbbi mérce alapján rendezték. Ahol volt értelme, ott 1440p ultra és 4K ultra felbontásban is futottak egy kört a hardverekkel, de az összes pontszámot a legjobb 1080p ultra kártyához képest skálázták, ami, mint kitalálhattátok már az RTX 4090 volt – mindegyik felbontásnál.

A nyolc játék pedig a következő volt: Borderlands 3 (DX12), Far Cry 6 (DX12), Flight Simulator (DX11 AMD/DX12 Intel/Nvidia), Forza Horizon 5 (DX12), Horizon Zero Dawn (DX12), Red Dead Redemption 2 (Vulkan), Total War War Warhammer 3 (DX11) és Watch Dogs Legion (DX12). Az fps pontszám mindegyik kártyánál a játékokban elért teljesítmények átlagából született, íme az eredmények – KATTINTS A KÉPRE AZ ÖSSZES EREDMÉNY MEGTEKINTÉSÉHEZ:


A képek a www.tomshardware.com weboldaláról származnak!

Galéria

Kövess Minket!



Gamer szótár