LoL: A tökéletesen felesleges és indokolatlan statisztika nyomában

LoL: A tökéletesen felesleges és indokolatlan statisztika nyomában

A mesterséges intelligencia ezen formája egyelőre nem túl sokat ad hozzá az élményhez.

A Worlds 2023 milliókat ültet oda a képernyők elé, ezzel mindenképpen elmondható, hogy idén is az év legnagyobb esporteseményeként kell rá hivatkozni. A League of Legends-világbajnokság ezen a héten fordul a kieséses szakaszra, a rájátszására, ahol már nincs hibázási lehetőség. A Bo5-ös szériákban hét keleti, valamint egy nyugati együttest követhetsz figyelemmel, utóbbi azonban nem az LEC, hanem az LCS képviselője. A G2 és a FNC kapitulálása után az NRG maradt csak talpon a továbbjutásra esélyesek közül, Palafoxéknak kell felvenni a kesztyűt Kínával és Dél-Koreával.

Ezeket olvastad már?

De mi is ez a win probability, azaz győzelmi valószínűség?

A Riot Games kifejezetten LoL esportért felelős csapata úgy gondolta, hogy ideje a mesterséges intelligenciát tanulásra fogni, ugyanis így megjósolhatóak a mérkőzés végeredményei már az első percek akciói után. A WP összességében azt ábrázolja egyetlen százalék segítségével, hogy mekkora az esélye annak, hogy egyik, illetve másik együttes bedönti az ellenséges Nexust. Ez a statisztikai mutató az alábbi tényezőkből áll össze:

  • Eltelt idő (játékbeli idő)
  • Arany %-os aránya (játékos aranya / összes arany a játékban)
  • Csapat TP összesen
  • Életben lévő játékosok száma
  • Lerombolt tornyok
  • Megölt sárkányok (szerzett sárkánylélekkel vagy anélkül)
  • Hírnök talizmán a fegyvertárban
  • Az egyes inhibitorok időzítői (mennyi idő van hátra az inhibitor újjáéledésééig?)
  • Baron-időzítők (a Baron-erősítésből hátralévő idő)
  • Ősi Sárkány időzítője (az Ősi Sárkány erősítéséből hátralévő idő)
  • Baron-erősítéssel rendelkező játékosok száma
  • Ősi sárkány-erősítéssel rendelkező játékosok száma

Rengeteg mindenre figyel a rendszer, mégsem ér összességében semmit az, hogy most az X-csapatnak 74% esélye van a győzelemre, de miért nem? A WP nem veszi figyelembe, hogy milyen hősöket választottak a csapatok. Ha kisebb hátrányba kerül egy olyan összeállítás, aminek az erőssége a 30. perc utáni csapatharcokban rejlik, akkor felesleges a WP-re figyelni. Ugyancsak nem tudja az MI figyelni azt, hogy valójában kik játszanak a Riftben. Legjobb példa erre talán a T1 vs TL, ahol hiába hozott el két Baron Nashort az LCS bronzérmese, a TL egyetlen harc megnyerése után endelte a meccset. Összességében mérkőzésenként legalább 4-5-ször megmutatják a rioterek ezt a WP-t, azonban ebből következtetni még a LoL-lal ismerkedőknek is felesleges, nemhogy az experteknek, a szakértőknek.

Kövess Minket!



Gamer szótár


League of Legends - Megint pocsék gépeken kell gyakorolnia a Fnatic-nak

Rendszeresen visszatérő probléma a nemzetközi eseményre látogató csapatoknak, hogy nem megfelelő teljesítményű számítógépeken kell gyakorolniuk az adott versenyre. Ebbe futott bele most már sokadik alkalommal Humanoid és a Fnatic.

League of Legends - Hihetetlen, idén még az MSI himnuszon is spórol a Riot

A League of Legends világbajnokság himnusza minden évben hatalmas figyelemnek örvend, sokszor még a játékkal nem is játszó embereknek is felkerül a lejátszási listájára egy-egy Worlds-ös zene. Az MSI himnuszára sajnos közel sem ennyire kíváncsiak a játékosok, a Riot 2019 óta most először nem is ad ki zenét a szezonközi eseményhez.