A lehető legrosszabb karácsonyi ajándékot kapták a GTA fejlesztői

A lehető legrosszabb karácsonyi ajándékot kapták a GTA fejlesztői

Insomniac, Rockstar Games, vajon ki lesz a következő, akit meglopnak?

Alig néhány nap telt el azóta, hogy az Insomniac súlyos hackertámadást szenvedett el, melynek során értékes adatokat loptak el tőlük. Terveket, félkész játékokat, dolgozóik adataik, szerződéseik részleteit, gyakorlatilag mindent elloptak a támadók és persze közkincsé is tették ezeket online. Így derült ki például, hogy milyen lesz a Venom-játék, hogy milyen DLC-k jönnek a Spider-Man 2-höz, hogy a Sony drágítani akarja játékait és az is, hogy milyen lett volna a multiplayerre kihegyezett Pókember játékuk, amit aztán sajnos töröltek. Sőt, a Marvel's Wolverine-ról is rengeteg információ, felvételek és konkrét buildek is kiszivárogtak!

Úgy tűnik ez most valami rossz vicc. Futótűzként terjed ugyanis, hogy a Rockstart is betámadták és sikerült ellopniuk a GTA 5 teljes forráskódját, néhány egyéb finomsággal megfűszerezve. Egyelőre a Rockstar nem reagált a hírekre, így még azt sem tudjuk, hogy tényleg loptak-e tőlük, de ha igen, akkor nagy a gáz. Állítólag mindent fájlt megszereztek a törölt Bully 2-ről és a GTA 5 teljes forráskódját is ellopták a cégtől.

Egy játék forráskódja (ha nagyon leegyszerűsítjük) a játék alapja, tervrajza, minden technikai és kreatív folyamat, mechanikai programnyelven íródott alapkódja, amiből aztán felépítik a játékot. Ezek roppant értékes, óriási titokként őrzött fájlok, hiszen ez teszi a GTA játékokat azzá, amik, ez teszi lehetővé, hogy igazi GTA-t senki más ne készíthessen, csak a Rockstar. A forráskód nélkül csak koppintani tudják a játékukat, a forráskóddal gyakorlatilag bárki újraalkothatja azt.

Ezeket olvastad már?

Ha tényleg igaz a támad és a lopás híre, ha tényleg ellopták a GTA 5 forráskódját, az súlyos bűncselekmény és persze a játék jövőjére nézve sem túl bíztató. A forráskód használatával új gyengepontokat találhatnak a játékban, új csalásokat készíthetnek, amik soha nem látott módokon okozhatnak károkat a játéknak és a játékosoknak. Nem kizárt az sem, hogy a GTA 6 forráskódja hasonló felépítéssel rendelkezik, mint a GTA 5 kódja, adott esetben konkrét elemeket is átemelhetnek egyikből a másikba, így még akár a GTA 6 is károsodhat.

Kíváncsian várjuk, hogy mikor szólal meg a Rockstar, hogy tényleg igazak-e a hírek. Ha igen, az még akár a GTA 6 megjelenésének csúszását is jelentheti!

Kövess Minket!



Gamer szótár


Közvetítések