Az év Counter-Strike csapata, szerintünk

Az év Counter-Strike csapata, szerintünk

2023. a bizonytalanság éve volt a Counter-Strike világában, de abban az egyben biztosak vagyunk, hogy melyik volt az év legjobb csapata.

2023. sok szempontból érdekes év volt a Counter-Strike világában. Először is, 11 év után egy új játék jelent meg a Valve franchise-ában: a Counter-Stike 2 szeptember végén leváltotta a CS:GO-t, ezzel új korszakot nyitva a CS történelmében. Másodszor, régen nem volt már akkora bizonytalanság a felállások körül, mint idén. Ez részben köszönhető annak, hogy az új játékban nem feltétlenül ugyanazok a játékosok a legjobbak, akik a régiben. De annak is, hogy az ősszel nem volt Major és így kevesbé volt megkötve a csapatok keze.

Ha a fenti események nem is történtek volna meg idén, akkor is a bizonytalanság éve lett volna 2023. a tier 1-es csapatok életében. Nyakunkon az „e-sport tele”, ezért egyre gyakrabban az határozza meg a csapatok változásait, hogy hogyan lehetne visszavágni a költségeket. Valamint már mindenki készül a nagy status quo változásra, hiszen a Valve kerek egy év múlva kinyírja a partner ligákat. Ebben a viharos télben kevés csapat tudott igazán eredményesen navigálni idén, de akiknek sikerült, azok igen nagyot szakítottak.

A következőkben azt nézzük meg, hogy kik is ezek a győztesek, illetve ki az, akit a legjobbak legjobbjának hívhatunk. Fontos azonban hozzátenni, hogy nem állítottunk definitív rangsort az elejétől a végéig a csapatok között. Ugyanis a szerintünk első és második helyezett után egy igen nagy szakadék következik. Szóval a névsort kezeljétek úgy, hogy az első négy említett csapattal elsősorban azért foglalkozunk, mert fontos az említésük kontextuálisan, de a sorrend köztük szinte ízlés kérdése. Ami biztos, hogy ők lehettek volna a kihívók, akik aztán sajnos alulmaradtak az év legjobbja címért folyó versenyben a két óriás miatt. Ők voltak azok a kapuőrzők, akiken át kellett gázolnia a legjobb két csapatnak a diadal útján. Fontosak voltak, jók voltak, eredményesek voltak. De nem a legjobbak!

Ezeket olvastad már?

Heroic

A dán csapat világelsőként kezdte az évet, miután zsinórban ötször is a legnagyobb események döntőjéig jutottak. A célvonalban azonban rendre elhasaltak, így a ranglistás helyezésük inkább szólt az ellenfeleik gyengeségeiről, inkonzisztenciáiról, mint a Heroic dicsőségéről. A döntőkbe mindig hibátlan, innovatív, olykor kockázatos játékkal jutott be a Heroic, ezt nem vitatjuk el tőlük. Azonban a legfontosabb meccseken ezt sajnos nem tudták reprodukálni, így mindig maradt egy jó nagy kérdőjel mellettük a versenyek után. A G2, a FaZe és a Vitality is elcsaklizta előlük a trófeákat tavasszal – csak egy újabb Major utáni, cserék előtti BLAST-címnek örülhettek. Viszont a drámai feloszlásukig kétség sem férhetett hozzá, hogy ha valaki a világ legjobbjai közé akart tartozni 2023-ban, akkor rajtuk keresztül vezetett az út. Ezért megérdemelt helyük van ezen a névsoron.

MOUZ

A MOUZ és a Heroic között számtalan párhuzamot lehet vonni. Torzsiék ugyanis azok voltak az év második felében, akik cadiaNék az elsőben. Magabiztos, átgondolt, lobbanékony Counter-Strike-ot játszottak a nyári átigazolási szezontól kezdve, hála siuhy és Jimpphat érkezésének, valamint a magyar AWP-s feltámadásának. Az ESL Pro League-en nagy meglepetést okozva győztek, ráadásul a CS:GO történetének talán legmeggyőzőbb underdog-sztoriját összehozva. De ahogyan a Heroicon a döntők, úgy a MOUZon a FaZe fogott ki ősszel. Az egerek CS2-ben még nem tudtak nyerni karriganék ellen és például a BLAST Premier World Finalön is csak az állt torzsi és egy újabb finálé között, hogy már az elődöntőben összeeresztették őket a FaZe-zel. Bár frozen elvesztése után volt, aki leírta a csapatot, beugróval is egészen szépen teljesítettek Abu-Dzabiban, így a jövő fényes. Mégha a közelmúltban lehet is találni olyan pontokat, amiket bánni fognak a srácok hónapok múlva is.

ENCE

Snappi csodát művelt az ENCE-nél az elmúlt két évben. Sorra fedezte fel a jobbnál jobb tehetségeket és szinte a semmiből képes volt felépíteni egy olyan csapatot, ami rendszeresen bajnoki címekért küzdhet. Ez ugyan csak egyszer, a relatíve gyenge mezőnnyel rendelkező IEM Dallason sikerült nekik. De rendszeresen ott voltak a döntőkben, a legnagyobb színpadokon és csodát csodára halmoztak az év során. Kár, hogy ennek a felállásnak úgy lett vége, ahogyan, mert talán az ősszel még képesek lettek volna bővíteni a vitrinjük tartalmán. De ezt már sohasem tudjuk meg, mert amint elindultak a háttérben a beszélgetések a Falconsszal, a csapat láthatóan visszaesett. Valamint Snappi már két tornával azelőtt lelépett a finn orgtól, hogy a többiek követték volna őt. Ezért egy igen motiválatlan ötös élére került oda gla1ve. Szerencsére a Snappi–Maden–SunPayus trió együtt marad jövőre is, ráadásul Magisk is mellettük lesz, szóval újult erővel próbálkozhatnak majd. De az év végét sajnos eltolták az átigazolásokkal és így nem tudtak a legjobb csapatnak járó címért harcolni.

G2

G2, G2, G2... Mit is mondhatnánk róluk? Leszki kedvenc csapata megnyerte az év két legfontosabb trófeáját, az IEM Katowicét és az IEM Kölnt. De visszagondolva ezekre, őszintén fogalmunk sincs, hogy hogyan. Na jó, ez azért lehet, hogy túlzás. Tény és való, hogy ezt a két versenyt leszámítva elég nagy bukás volt a HooXi vezette projekt. Amit mi sem jelez jobban, minthogy idén ősszel állítólag majdnem feloszlott az egész ötös, amikor már NiKo is inkább a Falcons felé kacsingatott. Pedig az ember azt gondolná, hogy a GIGACHADdel a fedélzeten és az említett két trófeával a szekrényben évekre garantált a csapat egysége.

A G2 legnagyobb problémája egyértelműen az volt, hogy a mély- és a magaspontjaik közti távolság a Mariana-árok és a Mount Everest közöttire hasonlított. Amikor a csúcson voltak, akkor a csapat minden tagja úgy játszott, mintha megfejtette volna a Counter-Strike-ot. A többi alkalommal? Mint akik elfelejtették, hogy melyik rendezvényen vannak. Igen, volt pár papíron egészen előkelően hangzó elődöntős szereplésük az év során. De ez vajmi kevés egy olyan felállástól, amiben NiKo, m0NESY, huNter és jks játszanak/játszottak. Köln után igazából úgy eltűntek, mint szürke szamár a ködben és őszintén nem gondolnánk, hogy nexával hirtelen eloszlik ez a köd vagy színt vált a G2.

FaZe

Elérkeztünk hát a két legjobb csapathoz. Karriganék a rendkívül sikeres 2022-vel a hátuk mögött kicsit gyengén kezdték az évet. Ám tavasszal lényegében kijátszották a Counter-Strike-ot, amikor a tavalyi Major, Katowice és Köln győzelmeik mellé végre megszerezték azt a régóta húzódó Intel Grand Slamet is. Azt az egy EPL-t leszámítva azonban nem volt valami túl motivált a csapat. Ami alighanem abból a tényből következett, hogy a csapat tényleg kijátszotta a játékot. Tudták, hogy a CS2-vel a láthatáron semmi sem számít már úgy igazán. Az sem segített nekik, hogy sok volt a bizonytalanság a szervezet körül. De aztán kijött a CS2, a GameSquare megvette az orgot, Twistzz zárt ajtók mögött búcsút intett a csapatnak, ekkor pedig hirtelen minden megváltozott.

A FaZe az IEM Sydney első mérkőzésén még kikapott, de azt követően egészen a BLAST Premier Fall Final utolsó pillanatáig nem veszített LAN-on szériát. Ebben a bő egyhónapig tartó időszakban megnyerték a már említett ausztrál tornát, az online Thunderpick World Championshipet és a sanghaji CS Asia Championshipset. Karnyújtásnyira voltak attól, hogy Koppenhágában folytassák a sikerszériájukat, de végül a Vitality erősebbnek bizonyult a fináléban. A World Finalön pedig ismét a döntőig jutottak és ismét a Vitalitytől kaptak ki. De amíg a Vitality nem ébredt fel az őszi álmából, addig megállíthatatlan volt ez a csapat. A világ másik legjobbját, a FaZe létezése nélkül ma alighanem többszörös bajnok MOUZt pedig rendre szoros szériákban verték meg. Szóval még az a kritika sem állja meg a helyét itt, amit 2013-ban a NIP 87-0-ás szériája esetében hangoztattak az emberek, hogy kőmüvesek és vízszerelők ellen hozták össze a sikereiket. Az eredményeik és a dominancia miatt nyugodt szívvel mondjuk ki, hogy a FaZe volt 2023 második legjobbja összességében...

Vitality

...Mert a legjobb a Vitality volt. Három különböző felállás, öt trófea és köztük az év egyetlen Majore – vitathatatlan, hogy 2023. a Vitality éve volt. apEXékkel egyedül a FaZe tudott versenyre kelni idén eredményekben és ők is csak addig, amíg nem stabilizálódott a Vitality felállása mezii leigazolásával. Mindkét év végi BLAST Premier tornán páratlan formában játszott a csapat. A francia irányító konkrétan az év legjobb IGL-e diskurzusba is képes volt bekerülni azáltal, amit idén művelt. Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy ez zonic érdeme lenne, mert két, egymástól teljesen eltérő stílusú edzői stáb segítségével is megcsinálta. De persze az sem ártott, hogy ZywOo a gyenge Sydney-i rajtja után egy teljesen új szintre lépett a CS2-ben.

Ha megpróbálnánk lehúzni a Vitality idei eredményeit, akkor legfeljebb azt lehet nekik felróni, hogy a Majorön mindenidők egyik legkönnyebb rájátszását sikerült kifogniuk, amikor a Heroic idejekorán elhasalt. De ezen kívül az IEM Rio, a Gamers8 és a két BLAST az ellenfelek minősége felől nézve épp akkora kihívás volt a számukra, amekkora csak lehetett. Különösen nagy eredmény ezek közül a Gamers8 és az év végi BLASTok, hiszen ezen tornák esetében új, fiatal és alacsonyabb színvonalú csapatokból érkező játékosokat kellett integrálniuk a keretbe. És ennek ellenére is nyerni tudtak a döntőkben: egyszer egy csúcsformában lévő ENCE és kétszer a domináns FaZe ellenében. Mindezek miatt nyugodt szívvel állítjuk, hogy a Vitality volt 2023. legjobbja.

Szerinted melyik csapat volt 2023 legjobbja?

Borítókép: HLTV

Kövess Minket!



Gamer szótár