Az év Counter-Strike játékosa, szerintünk

Az év Counter-Strike játékosa, szerintünk

A kérdést megnehezíti, hogy az év utolsó hónapjaiban CS:GO helyett már CS2-t játszottak a profik és néhány játékos szinte a semmiből a legjobbak egyikévé vált.

2023. sok szempontból érdekes év volt a Counter-Strike világában. Először is, 11 év után egy új játék jelent meg a Valve franchise-ában: a Counter-Stike 2 szeptember végén leváltotta a CS:GO-t, ezzel új korszakot nyitva a CS történelmében. Másodszor, régen nem volt már akkora bizonytalanság a felállások körül, mint idén. Ez részben köszönhető annak, hogy az új játékban nem feltétlenül ugyanazok a játékosok a legjobbak, akik a régiben. De annak is, hogy az ősszel nem volt Major és így kevesbé volt megkötve a csapatok keze.

Ha a fenti események nem is történtek volna meg idén, akkor is a bizonytalanság éve lett volna 2023. a tier 1-es csapatok életében. Nyakunkon az „e-sport tele”, ezért egyre gyakrabban az határozza meg a csapatok változásait, hogy hogyan lehetne visszavágni a költségeket. Valamint már mindenki készül a nagy status quo változásra, hiszen a Valve kerek egy év múlva kinyírja a partner ligákat. Ebben a viharos télben kevés csapat tudott igazán eredményesen navigálni idén, de akiknek sikerült, azok igen nagyot szakítottak.

A következőkben azt nézzük meg, hogy kik voltak azok a játékosok, akik a legnagyobb nyomot hagyták idén, hogy kik után sóvároghat minden csapat a leginkább, ha trófeákat szeretne látni a szekrényében. A HLTV már több mint egy évtizede top 20-as listán szedi össze a legjobb játékosokat. De mi most azt megelőzve – kihangsúlyozva az évközi játékváltás szerepét is – próbáljuk meg kitalálni, hogy kik is voltak a legek legjei idén. Ezzel kapcsolatban előrebocsájtanánk, hogy abban teljesen biztosak vagyunk, hogy ki volt a legjobb, mert neki mindkét játékban sikerült elképesztő teljesítményeket nyújtania hétről hétre. Utána viszont részben preferencia kérdése is az, hogy kiket érdemes egyáltalán megemlíteni, mert volt, aki csak az egyik játékban volt igazán kiemelkedő. Szóval az első helyet leszámítva nem is próbáltunk meg sorrendet alkotni, csupán felvetjük, hogy kik azok, akik maradandót alkottak az év során.

Ezeket olvastad már?

NiKo

Amikor NiKonak adta 2023-ban, akkor párja nem volt a világon. Az elmúlt bő egy évben láthatóan talált egy új fokozatot a játékában. Képes volt pont annyit fejlődni és változni, amennyi az új metákban szükséges volt. A teljesítményének köszönhetően pedig végre megszerezte a Majorön túl elérhető két legnagyobb Counter-Strike-os trófeát, az IEM Katowicét és az IEM Kölnt. Igaz, hogy a csapata ezen kívül nem sok vizet zavart idén. De NiKo gyakran még akkor is képes volt egy picit tovább cipelni a csapatát, amikor a többiek eltűntek a szerverről. Pusztán számokban volt már jobb éve a boszniai játékosnak. Viszont elég nehéz ennél jobbat kihozni, ha állandóan korán kiesnek. Mármint vannak játékosok, akik messzebb jutottak a G2-nál, de róluk mégsem tudunk szuperlatívuszokban beszélni. És ez nem véletlen.

m0NESY

Az orosz AWP-s második éve a tier 1-ben csaknem olyan meggyőző volt, mint az első. Mint NiKo esetében már említettük, a csapat gyakran nem muzsikált olyan jól, mint azt vártuk volna. Illetve volt olyan, hogy m0NESY sem hozta azt a formát, amit megszokhattunk tőle. De ha jobban megnézzük, akkor a legtöbb AWP-s a két kezét összetette volna azért, hogy olyan legyen az átlagos teljesítménye, mint m0NESY-nek a gyengébbek. A csúcsai pedig egyre inkább kezdik beérni s1mple-t és ZywOo-t. Azt tényleg nehéz megmondani, hogy egy top 5-ös listában konkrétan hol lenne a helye – inkább a vége vagy az eleje felé? De ha mindemellé odatesszük, hogy a srác még mindig csak 18 éves, akkor szerintünk mindenki kezdhet rettegni, mert előbb vagy utóbb ő lesz az, aki vitathatatlanul a legjobb a világon.

EliGE

Sokan mindenidők legjobb észak-amerikai játékosának tartják őt és valljuk be, teljesen jogosan. Nincs még egy másik olyan játékos a régiójában, aki ennyi időn át ennyire erős tud lenni egyénileg. De valójában NA-n kívül sincs sok ilyen – a legtöbb pedig szerepel ezen a listán is. Igaz, hogy az év első felében a vergődő Liquidben nem sok esélye volt megmutatni, hogy mire képes. Viszont a Complexityben és a CS2-ben képes volt olyan szintre lépni egyénileg riflerként, amiről eddig azt hittük, hogy csak NiKo számára lehetséges. Az év utolsó hónapjaiban többször is a döntőig jutott a csapata, hála annak, amit a szerveren belül és kívül művelt. Szóval nem túlzás azt állítani, hogy EliGE visszatért és ismét a világ egyik legjobbja lett.

Ropz

Az észt játékos az év első felében kicsit eltűnt, de a CS2 megjelenésével olyan szintre lépett, hogy egyesek már arról beszélnek, hogy ő lehet a legjobb játékos a világon – legalábbis az új játékban. A CS:GO-s eredményei, teljesítményei 2023-ban maximum arra lettek volna elegek, hogy valahol a HLTV top 20 második felében megemlítsék őt lábjegyzetként. De az év végére tényleg ő lett a különbség aközött, hogy a FaZe megnyer egy meccset, egy tornát vagy sem. Ami különösen meglepő azért, mert ő talán az egyetlen, aki még mindig olyan lurköket tud csinálni, mint annak idején egy GeT_RiGhT vagy egy Happy. Valójában már egyre kevesebben is próbálkoznak ilyesmivel, mert ha nem jön be, akkor fixen eladja a többi játékos helyzetét, tervét. De ropzzal a fedélzeten nem kell ilyenekért aggódni, mert mindig megtalálja a rést a pajzson. Emiatt pedig nagyon izgalmas és tanulságos is nézni az ő játékát.

ZywOo

Afelől kérdés sem lehet, hogy a Vitality játékosa idén messze a legjobb volt. Nem csak a statisztikái mondják ezt, hanem a szemmel látható játékától kezdve a trófeás szekrényéig minden. Lassan még s1mple-t és device-t is utoléri MVP-kben és bajnoki címekben. Valamint külön izgalmas, hogy az ősszel végre elkezdett egy kicsit „egoistábban” játszani. ZywOo-ról ugyanis az évek alatt minden csapattársa azt mondta, hogy ő a legkevésbé önző játékos, akivel valaha találkoztak. Ami persze szép és jó, csak egy sztárnak bizony utat kell mutatnia a szorult helyzetekben és ez nem megy, ha nem tudja a kezébe venni az irányítást, mert túl jófej. ZywOo-nak sosem okozott problémát, hogy lőjön 30-at minden pályán.

De a csapata szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy az a 30 honnan jön: pisztolykörökből, anti-ecokból vagy esetleg olyan helyzetekből, amikor a világon szinte senki sem tudna nyerni. A képessége mindig megvolt ez utóbbihoz is. Az év utolsó tornáin viszont végre láthattuk, hogy a hozzáállása is megvan hozzá és ebből egészen zseniális, s1mple játékához mérhető pillanatok születtek:

Borítókép: HLTV

Kövess Minket!



Gamer szótár