Visszatér az iOS-t használó eszközökre a Fortnite

Visszatér az iOS-t használó eszközökre a Fortnite

A sok éves pereskedéstől függetlenül született meg a döntés.

Sokan már talán nem is emlékeztek, hogy mi volt az oka annak, hogy közel 4 éve a Fortnite elérhetetlenné vált az iOS-t használó eszközökön, és egy hosszadalmas pereskedés vette kezdetét. A történet úgy szól, hogy a már akkoriban is hatalmas népszerűségnek örvendő Battle Royale fejlesztője – az Epic Games – úgy döntött, hogy nem szeretnék az Apple-nek adni az App Store-on keresztül értékesített mikrotranzakciókból származó bevételeiknek közel egyharmadát, így egy alternatív fizetési módot hoztak létre, mellyel megkerülték az almás cég rendszerét. Ez indította el a lavinát 2020 nyarán, melynek elsősorban az iPhone és iPad-felhasználók lettek a kárvallottjai. Mostanra a pereskedés véget ért, a bíróság a vádak túlnyomó részében pedig nem adott igazat az Epic Games-nek, melynek apropóján az Apple jelenleg azt követeli, hogy a perlőik pengessenek ki 73 millió dollárt a védekezésre fordított költségeik rendezésére. Zanzásítva ennyi a lényeg, de nézzük az új fejleményeket.

A napokban életbe lépett Európában egy új, a digitális piacokról szóló törvény, melynek értelmében az Apple köteles lesz engedélyezni a harmadik féltől származó üzleti alkalmazások eszközeikre való feltöltését. Az Epic Games-nek nem is kellett több, rögtön közzétettek egy bejelentést, miszerint 2024-ben ismét Fortnite-ozhatnak az iOS-felhasználók. Ez a törvény jelenleg csak az EU-n belül érvényes, így már Anglia sem tartozik alá. Izgalmas lesz megfigyelni, ahogy számos egyéb alkalmazás mellett az Epic Games Launcher is elérhetővé válik, és nyomon követni azt, hogy ez milyen hatással lesz az egyeduralmát elvesztő App Store-ra.

Mindenesetre a sokat szenvedő Fortnite játékosokra – akik iPhone vagy iPad-eszközükön szerették volna élvezni a játékot –, most végre rámosolygott a szerencse.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár