J. K. Rowling beleállt a Harry Potter-sztárokba a véleményük miatt

J. K. Rowling beleállt a Harry Potter-sztárokba a véleményük miatt

Nem tetszik az írónőnek, hogy melyik mozgalom mellé állt a két színész.

A Harry Potter könyvek szerzője mindig is híres volt arról, hogy nem kertel, és kimondja azt ami a szívét nyomja. Az utóbbi időben ez talán még hatványozottabban igaz rá, hiszen több ízben is magára haragította már a transz közösséget a véleményével. Legutóbb például egy hírportálnak ment neki, mert szerint elhallgattak egy fontos információt ebben a témában.

Most pedig úgy tűnik, hogy J.K. Rowling a Harry Potter-sztárokkal sincs már jóban. Azt mondta Daniel Radcliffe-nek és Emma Watsonnak, hogy spórolják meg a bocsánatkérésüket, mert csalódott bennük a transzneműek jogairól vallott álláspontjuk miatt. Elmondása szerint ugyanis a traumatizált nemváltóktól és a kiszolgáltatott nőktől kéne bocsánatot kérniük. Az írónő egykor szoros kapcsolatot ápolt a párossal, még mikor a Harry Potter filmekben szerepeltek, mára viszont megromlott a kapcsolat közöttük. Rowlingot az háborította fel, hogy a két sztár olyan mozgalomhoz csatlakozott, amelynek célja a nők nehezen kiharcolt jogainak háttérbe szorítása.

Ezeket olvastad már?

Radcliffe, aki a főszereplő Harry Pottert alakította, korábban a The Trevor Project számára egy esszét is megít, hogy így fejezze ki támogatását a transz közösség iránt, és bocsánatot kért "a fájdalomért", amit Rowling megjegyzései okoztak a rajongóknak. Eközben Watson így fogalmazott:

„Szeretném, ha a transz követőim tudnák, hogy én és sok más ember szerte a világon látunk, tisztelünk és szeretünk azért, aki vagy.” – célzott a 2022-es BAFTA-gálán Rowlingra.

A vita akkor lángolt fel újra, mikor egy X/Twitter kommentelő a következőket írta Rowlingnak:

„Csak arra várok, hogy Dan és Emma nyilvánosan bocsánatot kérjen... abban a biztos tudatban, hogy te megbocsátasz nekik.”

Rowling válasza kemény volt:

„Azok a hírességek, akik egy olyan mozgalom mellé álltak be, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik arra használták a platformjukat, hogy szurkoljanak a kiskorúak nemváltoztatásának, megtarthatják a bocsánatkérésüket a kiszolgáltatott nőknek.”

Kövess Minket!



Gamer szótár