Bernard Hill legjobb filmjeinek rekordját talán sosem döntik meg

Bernard Hill legjobb filmjeinek rekordját talán sosem döntik meg

Május 5-én kora reggel, 79 éves korában elhunyt Bernard Hill, a híres brit színész, akit valószínűleg a legtöbben A Gyűrűk Ura-trilógiából csak Theoden királyként ismerhetnek.

A másik nagy szerepét James Cameron Titanicjában kapta meg, miután ő ölthette magára a hajókapitány szerelését.

Bernard 1974-ben debütált a képernyőn, és a Childhoodban tűnt fel először egy epizód erejéig, majd ezt követően közel fél évszázadon át dolgozott a filmiparban. A Titanicban és A Gyűrűk Urában játszott szerepeivel ő az egyetlen színész a filmtörténelemben, aki két olyan alkotásban is főszerepet játszott, amelyek 11 Oscar-díjat nyertek és több mint 1 milliárd dolláros bevételt értek el. Sokan úgy tudják, hogy Hillnek a Gandhi volt az első filmszerepe, pedig első jelentős alakítása épp Richard Attenborough díjnyertes életrajzi produkciójában történt meg, de valószínűleg kevesen ismernének rá Putnam őrmesterként.

Ezeket olvastad már?

Elijah Wood, Billy Boyd, Dominic Monaghan és Sean Astin (Frodo Baggins, Peregrin "Pippin" Took, Meriadoc "Merry" Brandybuck és Samwise Gamgee) a hobbitok megformálói a liverpooli Comic Con színpadán tisztelegtek korábbi kollégájuk emléke előtt.

„Szeretjük őt. Rettenthetetlen, vicces, mogorva, haragvó, és egyúttal lenyűgöző volt.” – mondta Astin.

Bernard Kínában is hatalmas sztárnak számított, és sok rajongója a közösségi médiában fejezte ki részvétét és tiszteletét iránta, valamint osztotta meg azokat a kedves emlékeket, amelyeket munkássága idézett fel bennük.

E szomorú esemény alkalmából összegyűjtöttünk öt olyan alkotást, a fentebb leírt kettőn túl, amelyben nagyszerű alakításaival örvendeztette meg a nézőket, és amiket érdemes lehet megtekinteni minden filmkedvelőnek:

Feketemunka (Boys from the Blackstuff – 1987-es sorozat)

Áttörést hozott számára ez a dráma. A miniszériában ő Yosser Hughes, egy liverpooli férfi, aki kiborul, amikor szembesül a brit jóléti rendszer igazságtalanságával. A 'gizza job' a korszak egyik legikonikusabb és legszélesebb körben felismerhető egysorosa volt.

Ragadozók (The Ghost and the Darkness – 1996)

Val Kilmer és Michael Douglas oldalán tűnik fel ebben a történelmi thrillerben, amelyben két oroszlán terrorizál egy kenyai közösséget a 19. század végén. 1996-ban karrierjének egyik legjelentősebb filmszerepe volt.

Shirley Valentine (1989)

Hill nagy sikert aratott Shirley Valentine férjeként 1989-ben, amelyet Willy Russell színdarabjából adaptáltak. A film egy középkorú scouse-i háziasszony történetét meséli el, akinek van egy házasságon kívüli viszonya, és ez komoly bonyodalmakat szül.

Farkasbőrben (Wolf Hall – 2015-ös sorozat)

Ebben a sorozatban Thomas Howardot, Norfolk hercegét játssza. A nagy sikerű szériában Hill karaktere Anne Boleyn nagybátyja és Wolsey bíboros esküdt ellensége.

Az igazság napja – (True Crime – 1999)

Lenyűgöző mellékszerepet kapott Clint Eastwood 1999-es True Crime című thrillerében, amelyben Luther Plunkittot, a San Quentin börtön igazgatóját keltette életre. A történet során szép lassan realizálódik benne, hogy az egyik rab, Frank Beechum (Isaiah Washington) nem éppen az, akinek gondolta. Később így emlékezett vissza erre az élményre:

„Eastwood megfontolt rendező, tudja, hogyan gondolkodnak a színészei, és nagyon csendes a forgatáson, és van egy szelíd oldala, ahogyan hozzááll ehhez a szakmához.”

Kövess Minket!



Gamer szótár