Óvatosan a G2A-s előrendelésekkel, nem csak a pénzedet bukhatod

Óvatosan a G2A-s előrendelésekkel, nem csak a pénzedet bukhatod

Három dolog, amit mindenképpen fejben kell tartanod a kódkereskedő oldal kapcsán.

A héten elindult a Battlefield 1 nyílt bétatesztje, melyet követően bizonyára sokan gondolkodtok a játék előrendelésén. Viszonylag könnyű belefutni az online kulcskereskedő site, a G2A ajánlatába, amely olcsósága révén csábítónak bizonyulhat, nem árt azonban tudni, hogy bizony buktatói is akadnak a dolognak - olcsó húsnak híg a leve, tartja a mondás.

Íme tehát három dolog, amit mindenképpen érdemes fejben tartani a G2A kapcsán:

1. Könnyen lehet, hogy a hitelkártya-csalókat támogatod

Rengeteg játékos döntött az elmúlt hónapokban a G2A bojkottálása mellett, az oldal ugyanis a hitelkártya-csalók egyik melegágya, és - még ha közvetett módon is, de - jelentősen sújtja a videojáték-fejlesztőket és -kiadókat is. A témáról korábban már mi is írtunk: lényegében arról van szó, hogy lopott hitelkártya-adatok felhasználásával megvásárolják a digitális kulcsokat a játék kiadójától vagy fejlesztőjétől, majd eladják azt a G2A-n keresztül. Hogy ki jár jól? A csaló, aki így bevételhez jut, mindenképp, sőt, a vásárló is, aki adott esetben olcsóbban jut hozzá így az álmai vágyát képező játékhoz. Ez azonban csak a látszat. Amint fény derül ugyanis a csalásra, a kiadónak, illetve a fejlesztőnek vissza kell fizetnie azt a pénzt, amit nála hagytak ott a lopott kártyával, ráadásul ha sikerül visszakövetni, akár még az aktivált kulcsot is letilthatják utólag. A végeredmény? A játék tulajdonosától elloptak egy csomó digitális verziót, a bank felé valószínűleg eljárási díjat is kell fizetnie, ráadásul könnyen lehet, hogy a gyanútlan végfelhasználó (vagyis Te, a játékos) is bukja a pénzét, mert letiltják a lopott példányát.

2. Egy rossz kattintás, és máris adócsaló lettél

Amikor a G2A-n keresztül megvásárolsz valamit, nyilatkoznod kell arról, melyik országból teszed ezt, az oldal ugyanis ez alapján számolja ki az áfát, amit fizetned kell a játék nettó árán felül. Mindezt büntetőjogi felelősséged teljes tudatában teszed, ergo ha te inkább a - Magyarországtól egyébként egyetlen kattintásra lévő - Luxemburgra vonatkozó 17 százalékos áfát fizeted ki (vagy ami még durvább: Európai Unión kívüliként semennyit), azzal lényegében adót csalsz, és ha kiderül a turpisság, máris bajban találod magad.

3. A régiózárral is megszívhatod

Egy-egy játéknak többféle verziója is lehet: nem csak platformok, de régiók alapján is. Ez pedig azért fontos, mert egyes termékek régiózárral vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy kizárólag az adott országokból lehet őket aktiválni. A G2A-nél maradva: bizonyára csábító lehet a Battlefield 1 orosz nyelvű verziója kevesebb mint 9 ezer forintért, a gond csak az, hogy kizárólag Oroszországban, illetve a szovjet utódállamokban lehet vele játszani. Nem csak a legális vásárlásra kell tehát ügyelnii, hiszen ha nem figyelsz, és rossz verziót veszel, szintén bukod a pénzedet.

Összességében tehát azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy mielőtt nagy lelkesen előrendelne, inkább tájékozódjon és nézzen körül alaposan! Arról nem is beszélve, hogy a G2A-n már az előrendelés keretein belül is ki kell fizetned a játékot - vagyis nem gondolhatod már meg magad a megjelenésig. Biztos, hogy megéri ennyi kockázat a picivel alacsonyabb árért cserébe?

Tetszett ez a cikk? Akkor kövessetek minket Facebook-on!

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ön tudja, hogy mire szolgál az öltönyök második zsebe?

Talán már Ön is észrevette, hogy az öltönyök zakóján van egy kicsi, bevágott zseb, ami hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el, és valószínűleg végig futott az agyán a gondolat, hogy vajon miért is került oda, és milyen célt szolgál.