MonteCristo kitálal: Mit jelent kommentátornak lenni a Riotnál?

MonteCristo kitálal: Mit jelent kommentátornak lenni a Riotnál?

Mi a helyzet a kommentátorokkal a Riotnál? Miért nem jön ki jól MonteCristo a Riot vezetőségével és miért nincs ott most ő a Worlds elemző asztalánál? Erről mesél a caster legutóbbi vlogjában.

Szerkesztői vélemény: Egyvalamit előre kell bocsájtanom, igazából valamiért soha nem kedveltem MonteCristót, mint kommentátort vagy akár, mint a League világ egyik ismertebb személyiségét. Nem a tudását vagy a tapasztalatát kérdőjeleztem meg, hanem mint ember voltak vele kapcsolatban ellenérzéseim. Az utóbbi időben, mióta a Riot körül elkezdődtek a kisebb-nagyobb botrányok, viszont a véleményem elkezdett megváltozni és kicsit átgondoltam, hogy miért is nem kedvelem én őt.

Az első nyilvánvaló ok, ami egyből az eszembe ötlött, hogy azért, mert mindig is lekicsinylően nyilatkozott az európai vagy az amerikai ligáról és mindig a koreai csapatokat magasztalta az egekig. Pedig igaza van, a koreai régió sokkal jobb az említett két ligánál, ezzel nem mondott újat, csak számomra Észak-Amerikában vagy Európában sokkal több kedvelt játékos volt, akiket szerettem nézni és azzal, hogy leszólta ezt a két régiót, kialakított bennem egy ellenérzést, mert úgy gondoltam, a kedvenc játékosaimat szólta le. Ez pedig egy nagyon gyerekes nézőpont volt tőlem.

A másik gondom vele az arroganciája és az egója miatt volt. Pedig ezzel sem lett volna szabad, hogy bajom legyen, mert semmivel sem rosszabb ez nála, mint mondjuk Piercenél vagy Darcighnál, akiket pedig nagyra tartok, mint kommentátorokat. De az első benyomásom miatt beskatulyáztam, nem megfelelően.

De ez most nagyjából teljesen megváltozott. Amikor elolvastam, hogy miért nem volt ott az MSI versenyen, felkaptam a fejemet és elkezdtem gondolkodni, hogy mi is történik itt pontosan. Tegnap pedig belebotlottam egy vlogba, amit Monte pár nappal ezelőtt töltött fel arról, hogy mi a helyzet a kommentátorokkal a Riotnál, hogy mégis miért nem jön ki jól Monte a Riot vezetőségével és miért is nem lesz ott most ő a Worlds elemző asztalánál. A videó több, mint egy órás, ezért ebben a cikkben megpróbálom leírni a lényeget arról, hogy mi Monte verziója az egészről.

A Riot Games monopóliuma

A League of Legends a világ legnépszerűbb esport játéka. Ez a kijelentés tökéletesen igaz, egyszerűen nem lehet belekötni. Ebben a pillanatban a LoL-nak van a legtöbb aktív játékosa, a LoL játékosok költik a legtöbb pénzt a játékra az összes játék közül és a LoL generálja a legnagyobb nézettséget is, mind esport események alkalmával, mind pedig, ha csak a stream-eket nézzük. A Riot még anno 2012-ben tett egy zseniális lépést: monopolizálta a játékot. Ma senki a világon nem tarthat nagyobb versenyt a Riot engedélye nélkül, sőt, a Riot az egyetlen aki nagyobb bajnokságokat csinálhat. Ez alól persze kivétel a koreai és a kínai régió, de ott különleges a helyzet és egyébként ott is van azért szignifikáns hatása, mint fejlesztő. De Monte a mostani vlogban nem arról beszélt, hogy mekkora attrakció a LoL, hanem hogy mit jelent Riot szakkommentátornak lenni és miben különbözik egy Riot caster és egy szabadúszó élete.

A szabadúszók világa

A videó első 15 percében Monte elmondja mit is jelent a szabadúszó kommentátor élete. Ezt azért teszi, mert úgy gondolja, hogy így lehet megérteni a Riot kommentátorok helyzetét. Az egészet a saját példáján keresztül vezeti le, mint az OGN szerződtetett kommentátora. Ha valaki szabadúszó, akkor az azt jelenti, hogy nincs stabil munkáltatója, a különböző eseményekre szerződéseket köt és a díjazását minden esetben saját maga határozza meg, vagy fogadja el azt, amit a nagyobb szervezetek ajánlanak. MonteCristo ma a világ egyik legismertebb kommentátora, keretszerződése van az OGN tévétársasággal, de nem mint alkalmazott, hanem szabadúszó kommentátor. A szerződése szerint a következők a feladatai:

  • Amikor a koreai bajnokság mérkőzései mennek, akkor az az elsődleges, minden szempontból az élvez prioritást.
  • A közvetített mérkőzéseire mindig 100 %-ban fel kell készülni. Ismernie kell a csapatokat töviről-hegyire. Mondjuk ez egyértelmű.
  • Meg kell jelennie különböző meetingeken a csatornával. Ami megint csak érthető és szükséges, ha valaki dolgozik valahol.

Ennyi. Ezek a dolgok, azok amiket az OGN előír, ezen felül semmit nem követelnek a casterektől. Viszont nem is korlátoznak semmit, sőt, inkább bátorítják a kommentátorokat, hogy legyen aktívak más platformokon. Így egy szabadúszónak lehetősége van arra, hogy:

  • Dolgozzon újságíróként akármilyen platformon. Nyugodtan elmondhatja a véleményét mindenről.
  • Fenntarthat saját Twitch oldalt, ahol ha akar, nyugodtan elfogadhat donation-t is.
  • Saját Youtube csatornát építsen és ott saját tartalmat közöljön, amikor csak kedve tartja.
  • Elfogadhat szponzori szerződéseket.
  • Akármilyen játékot közvetíthet, nem kell egy játék mellett leragadnia.

Monte ezek mellett azt is elmondta, hogy szabadúszóként nem kötelezhetik semmire, annyit kommentál, amennyit akar. Ha félti a hangját, mint a legfontosabb munkaeszközét, akkor kicsit visszább léphet. Akármilyen nemzetközi eseményen közvetíthet akármit, semmilyen szinten nincs megkötve a keze azzal kapcsolatban, hogy mit csinál azokban az időszakokban, amikor nincs LCK.

A Riot kommentátorai

A szabadúszókkal szemben a Riotnak saját kommentátori csapata van, akik a cég alkalmazottjai, azaz fix bérrel rendelkeznek és a vállalathoz tartoznak, mint teljes állású munkaerő. Ennek vannak előnyei, sőt, amikor az egész esport világ még gyerekcipőben járt, akkor a Riot alkalmazásában állni nagyon jó volt. De milyen előnyökkel jár most ez a karrier, 2016-ban:

  • A legfontosabb, amit itt meg kell említeni, azok a szociális juttatások. Mint Riot munkatársak, a kommentátoroknak jár mindenféle biztosítás (egészségbiztosítás, nyugdíj előtakarékosság stb.). Ez Európában nem olyan nagy dolog, mert itt a legtöbb esetben állami biztosítások vannak, de Észak-Amerikában az egészségbiztosítás nagyon drága és ott ez egy fontos pont.
  • Mielőtt a Tencent megvette volna a Riot-ot, a kommentátoroknak volt részvényopciójuk. Mára ez eltűnt, de helyette van egy profitmegosztási program, ami már nem olyan tiszta, de azért még mindig van benne lehetőség.

Az előnyök ezzel elfogytak, ha a nagyobb pontokat nézzük, nem igazán lehet több dolgot kiemelni és Monte sem tudott többet mondani, hátrányt viszont annál többet:

  • Nem közvetíthetnek semmi mást, csak LoL-t.
  • Nem lehet olyan Youtube csatornájuk, ahol a saját karrierjüket építhetnék(nem lehet hozzájuk feliratkozni).
  • A kommentátoroknak kötött munkabérük van. Attól függetlenül, hogy mennyit dolgoznak, mindig azt a pénzt kapják meg. Ha elmennek közvetíteni az MSI-ra vagy a Worlds-re, akkor pénzben semmi nem változik, csak 10 héttel többet dolgoznak egy évben.
  • A Riot elküldheti őket az IEM vagy az MLG versenyeire kommentálni, mégpedig ingyen. Azt itt azért ki kell emelni, hogy a Riot nem kötelezi őket erre, de attól még ha mennek, nem fizetnek nekik bónuszt.
  • Streamelhetnek, de nem lehetnek hivatalos Twitch partnerek (ismét a lényeg az, hogy nem lehet hozzájuk feliratkozni).
  • Nem adhatnak interjút a Riot engedélye nélkül.

Azért ezek nagyon erős megkötések, és egyben nagyon riasztóak is. Ami pedig még inkább rémisztő, hogy a casterek munkatársak, munkaszerződésük van és nem kommentátori szerződésük. Ha valami történik ne adj' isten a hangjukkal, mint a munkaeszközükkel, akkor nincsenek beépített biztosítások. A munka pedig sok, Januártól egészen novemberig tart, szinte megállás nélkül, ami nagyon megterhelő. A megkötések pedig annyit jelentenek, hogy a kommentátornak nincs hova mennie, ha egyszer eltűnik a LoL, vagy valaki felmond, esetleg kirúgják, akkor hol talál munkát szabadúszóként? Hiszen soha nem foglalkoztak mással, csak LoL-al, nincs más játékban tapasztalatuk, ez pedig elég erősen megköti őket.

A két világ különbsége

Miután mindkét oldalról van információ, tegyétek fel azt a kérdést, hogy ki keres jobban, melyik csoport? Monte pontos számokról nem beszél, mert a titoktartási szerződése miatt nem beszélhet róla, de arányokat elmondhat. A saját konzervatív becslése szerint kétszer többet keres, mint a legjobban kereső Riot kommentátorok és itt az A listás casterekről van szó, a B listásoknál még rosszabb ez az arány.

Ezek után jönnek a konkrétabb dolgok, amikor Monte elmondj, milyen feltételekkel volt ott a Riot eseményein, mint külső szakértő. Az egyik legérdekesebb történet, hogy a 2013-ban, az első Worlds szereplése során annyit keresett, mint amikor abban az évben az MLG keretein belül dolgozott. Csak ott 3-4 napot dolgozott, míg a Worlds egy öt hetes elfoglaltság volt. Ami azért nem mindegy. De akkor ezt elfogadta, mert még szüksége volt arra, hogy megismerjék a világon, jót tett az ismertségének a verseny. 2013 után a Monte két évig minden nagyobb nemzetközi eseményen ott volt, amit a Riot rendezett, de 2015-ben rendesen megvágták a bérezését és ezután kezdte megnézni, hogy mi a helyzet máshol.

Kiderült, hogy minden más játékban többet keresnek a casterek. A CS:GO, Halo vagy SCII kommentátorok fizetésének 50 - 70%-át fizeti a Riot minden szabadúszónak, és Monte szerint ezt a Riot tudatosan csinálja, megpróbálja olyan alacsonyan tartani a fizetéseket, amilyen alacsonyan csak tudja, de persze ehhez megvannak az eszközei, mert övék a monopólium, mint ahogy ezt fentebb már írtam.

Szóval ezek után Monte és DoA ebben az évben úgy döntött, hogy nem fogadja el a meghívást az MSI-ra, mert úgy érezték, a Riot nem fair a fizetésekkel kapcsolatban és úgy vélték, itt az ideje, hogy hangot adjanak a nem tetszésüknek. Persze Monte ezt kicsit erősebben tette meg és ezért most a Worlds-re már nem is hívták, sőt, szerinte soha többet nem lesz ott Riot rendezésű versenyen, ami azért szomorú, mert nála jobban senki nem ismeri a koreai LoL bajnokságot.

Ha valakinek van kedve, akkor linkelem a videót és nyugodtan hallgassa végig az egészet, szerintem tanulságos. Ha minden igaz, amit hallani lehet, akkor a Riot elég érdekesen használja ki a kommentátorait.

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!