Észak-Amerika kimarad az ESL Pro League-ből?

Észak-Amerika kimarad az ESL Pro League-ből?

A PEA el akarja tiltani a csapatokat az ESL Pro League szerepléstől. What?

Több, meg nem nevezett forrás alapján írta a Slingshot Esports, hogy a PEA (Professional Esports Association) nevű, nemrég alapított észak-amerikai szervezet nem kívánja játszatni csapatait az ESL Pro League következő szezonjaiban. Ez természetesen felháborította a játékosokat és úgy tűnik, egyelőre nem tudnak kiegyezni.

A szeptemberben indult PEA hét észak-amerikai csapatot foglal magába és az európai WESA-hoz (World Esports Association) hasonlóan érdekvédelmi feladatokat lát el. Az alapításához az vezetett, hogy májusban az ESL-lel karöltve 7 európai csapat (Fnatic, Natus Vincere, EnVyUs, Virtus.pro, G2, mousesports és Ninjas in Pyjamas) létrehozta a WESA-t, mely után jogosan érezték azt Amerikában, hogy őket kihagyják, így három hónappal később a PEA-vel válaszoltak nekik.

Ehhez képest meglepő, hogy a játékosokkal és az őket irányító szervezetekkel szemben szeretnének cselekedni, hiszen a legnagyobb pénznyereményű ligából szeretnék kivezényelni a csapatokat. A források szerint a PEA tárgyalt a WESA-val arról, hogy a Pro League döntőjéből egy "Globális döntőt" hozzanak létre, és a csapatok különböző ligákban játszhassanak, melyekből kvalifikálhatnak. Azonban a források szerint ezt a WESA visszautasította.

A Cloud9 idén még ESL Pro League döntőt nyert Sao Paoloban. Jövőre ott se lehetnek?

A PEA célja az, hogy egy saját ligát hozzanak létre Észak-Amerikában a csapataiknak, melyet maguk a csapatok birtokolnak, de a törekvésük több játékos nemtetszését váltotta ki. A játékosok két érvet hoztak fel ez ellen: "mindenki maga dönti el, hogy mely ligában játszik" és "félünk a liga tapasztalatlanságától". Néhányan azért lobbiznak a két szervezet között, hogy egy sokkal kedvezőbb megegyezés születhessen, mely a játékosok és a közösség érdekeit is kiszolgálja.

A legnagyobb gondot azonban az jelenti, hogy a csapatoknak még több ligára kellene koncentrálniuk. Már idén is sokan kihagytak egy-két versenyt, ligát a szoros menetrendjük miatt, de ezek az esetek az újabb ligák szervezésével tovább szaporodhatnak. Jövőre több profi csapat minimum 3 ligába is meghívást kap, és ez választás elé fogja őket állítani. Idén emiatt hagyta ki a Na'Vi pl. az ECS második szezonját, a Cloud9 tulajdonosa pedig azt tervezi, hogy jövőre maximum két ligában indulnak el.

A fejlemények fényében érdemes lenne elgondolkodnia a PEA-nek, hogy a tulajdonosok vagy a játékosok érdekeinek képviseletére hozták-e létre.

Közben 5 csapat 25 játékosa nyílt levelet intézett a PEA felé, mondván, a PEA nem tartotta magát a korábban saját maguk által elhangzottakhoz, miszerint a szervezetek szabadon dönthetnek arról, mely versenyeken kívánnak részt venni. Jelenleg egy döntésnél heten szavaznak (3 játékos, 2 csapattulajdonos és két PEA képviselő), így lényegében hátrányban vannak a játékosok érdekei. A játékosok szerint a csapattulajdonosok és a képviselők megmondták nekik, hogy hol van és hol nincs joguk játszani és hogy az a céljuk, hogy az NA gárdák ne vegyenek részt az EPL-ben. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!