PEA-botrány: EPL vagy PEA, ez itt a kérdés!

Végre minden fél megszólalt az ügyben, itt vannak az álláspontok!

A múlthéten indult PEA-botrány nem igazán akar megoldódni, egyelőre nem látható a vége. Rögtön, ahogy kiderült, a játékosok SirScoots támogatásával nyílt levélben fordultak a PEA feléa TSM kidobta seang@rest. A nyílt levélre reagált Noah Whinston (az Immortals ügyvezető igazgatója és egyben a PEA játékosokért felelős bizottsági tagja), aki ezzel ugyan nem oldotta meg a játékosok gondjait, de legalább egy szép, vaskos levélben adott ultimátumot nekik.

Péntek esti nyilatkozat szerint:

  1. A PEA nem exkluzív liga, azaz bármely csapat játszhat másik ligában 
  2. A szervezeteknek nem éri meg pénzügyileg, hogy minden ligában játszatják a játékosokat a PEA-liga mellett, mert túl szoros lesz a menetrendjük
  3. A PEA megpróbált egyezségre jutni a WESA-val, hogy megoldódjanak a verseny-telítettségi problémák, de a WESA ezt visszautasította
  4. A PEA alatt működő szervezetek eldönthetik, hogy a PEA-ligában vagy az EPL-ben kívánnak részt venni
  5. A PEA-ligában gazdaságosabb a részvétel, mert itt a csapatok átlagosan 80.000 dollárt, míg az EPL-ben 22 és 50 ezer dollár közötti átlag összeget visznek haza
  6. Megértik, hogy a játékosok úgy érzik, ki lettek hagyva a döntéshozásból, ezért ők dönthetik el, hogy melyik ligában vesznek részt

Ezek alapján már világosabbak az érveik, mint eddig, de fejtsük ki, hogy mégis mit szeretnének. A játékosok eldönthetik, hogy sok pénzért játszanak, valódi versenyzés nélkül a PEA ligájában, vagy a valódi versenyzés szeretetéért és az esetleges nagyobb nyereményért az ESL Pro League-ben vesznek részt, de mindkettőben nem lehet. Szerintük az NA csapatok érdeke az anyagi stabilitás, nem az európai csapatokkal való versengés. Ráadásul jobb lenne a csapatoknak, ha nem kellene annyi versenyen szerepelni, ami teljesen érthetetlen, hiszen csak annyit tesznek, hogy az EPL-t lecserélik PEA-ligára, de arról nem szól a fáma, hogy mostantól nem vehetnek részt se az ECS-ben vagy az ELEAGUE-ben, így ugyanolyan telített marad a versenynaptáruk.

SirScoots szerint:

"Egy több mint tíz éve működő ligát, az ESEA Pro Leaguet, mely kvázi az ESL Pro League észak-amerikai selejtezője, ki akarnak kukázni, hogy egy eddig soha sem megrendezett, tapasztalatlan liga vegye át a helyét. A játékosok és a közösség számára nem logikus, hogy egy zöldfülű liga váltson egy sok éve működőt. Egy próbát adni a PEA-ligának az EPL mellett egy dolog, de rögtön eltörölni az észak-amerikai EPL-t ezért, az már sok."

Szerinte nem jó az az elképzelés, hogy az esportot az NFL felé kell elvinni, ahol a liga birtokolja a csapatok játékjogát. Eddig is inkább az egyéni sportokhoz hasonlóan működtek az esportok, miszerint a csapatok maguk választják meg, hogy melyik versenyen és ligában kívánnak részt venni, és ezt kellene a jövőben is megtartani, mert ez az érdekük.

A játékosok szemszögéből az a probléma, hogy ők mindkét ligában részt vennének, de a PEA erről hallani sem akar.

A WESA szerint:

Elutasítottuk a PEA ajánlatát, mert nem érdekünk megszüntetni az EPL észak-amerikai részét. Továbbra is hajlandóak vagyunk egyezséget kötni velük, amennyiben meg tudunk állapodni egy olyan megoldásról, mely mindkét félnek jó. Tettünk egy ajánlatot, miszerint a ligában résztvevő játékosok és csapatok, legyenek azok a PEA tagjai vagy sem, részesedést kapnának az EPL jövedelméből.

A WESA nézőpontja érthető, hiszen miért is akarnának lemondani az EPL-ről, de tény és való, hogy a PEA ajánlata pénzügyi stabilitást ad a csapatoknak, így nekik is efelé kell mozdulniuk a jövőben, ha lépést akarnak tartani.

Az, hogy hogyan sikerül megoldani ezt az egészet, még a jövő zenéje, de remélhetőleg minél hamarabb pont kerül a botrány végére.

TETSZETT A CIKK? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!