Mit tanultunk a PEA-botrányból?

Mit tanultunk a PEA-botrányból?

Egyre égetőbb kérdés az esportok jogi szabályozása és az esportolók érdekeinek védelme, ezért a PEA-botrányon keresztül most bemutatjuk a problémákat!

A hetek óta húzódó PEA-botrány kapcsán felmerült egy érdekes téma, amiről mindenképp érdemes néhány szót ejtsünk, hogy átláthatóbbá váljon az a probléma, amit a vita gerjesztett. Vágjunk is bele!

Mi is az a PEA?

Erről már részletesebben beszámoltunk korábban, úgyhogy csak röviden érinteném. A PEA (Professional eSports Association ~ Professzionális Esportok Egyesülete) egy érdekvédelmi csoportosulás 7 észak-amerikai esport szervezet között.

http://www.esport1.hu/news/2016/12/27/esport-csgo-counterstrike-cikk-pea-botrany-pentek-esti-nyilatkozatok

Mi az egyesület célja?

Ez egy picit mélyebb kérdéskör, megértéséhez induljunk ki a hagyományos, egyéni sportokból. Ezen sportok világában is működnek olyan egyesületek, amelyek azzal foglalkoznak, hogy a sportolóknak biztosítsák a lehető legjobb körülményeket edzéseik és versenyeik esetében pl.: jobb felszereléseket kapnak vagy fizetik a szállásukat és utazásukat vagy megvédik a jogaikat, segítenek karrierük és az utána következő életük tervezésben. Ha ezekkel nem az adott sportolónak kell foglalkoznia, akkor jobban tud koncentrálni a teljesítményének fenntartására/javítására, amivel mindkét fél nyerhet, hiszen a jobban teljesítő sportoló több pénzt is hoz a konyhára a nyereményeken és a szponzorokon keresztül.

Tény és való, hogy pl. a Counter-Strike egy csapatjáték, de az a rendszer ami szerint működik a profi szcéna inkább hasonlít az egyéni sportokra, hiszen alapesetben minden csapat maga dönti el, hol és mikor kíván versenyezni, nincs semmilyen kötöttségük ligákkal szemben, mint a hagyományos csapatsportokban, mint a futball. Azonban van egy nagy különbség a hagyományos és elektronikus sportok között: míg előbbi egy szabályozott, akár 100 évnél is nagyobb múlttal rendelkező jogi hátterű világ, addig utóbbiban csak néhány éve kezdődött el a szabályozási folyamat és nagyon le van maradva egyelőre.

Ahhoz, hogy létrejöjjenek a megfelelő jogi sztenderdek az esportban is kellenek olyan szervezetek, mint az amerikai PEA vagy az európai megfelelője, a WESA. Ezen szervezetek azzal kell foglalkozzanak, hogy a játékosokat ne lehessen kihasználni, tisztességes szerződéseik legyenek és csak a játékra kelljen koncentrálniuk. Emellett azzal az erkölcsi teherrel is küzdeniük kell, hogy itt és most ők formálják az esport jövőjét, tehát nem hibázhatnak, hiszen az a teljes iparágba kerülhet.

A PEA azt a célt tűzte ki ezek mellett, hogy az általuk létrehozott 10 hetes ligában minden csapat, közvetítő és játékos részesedést kap a bevételekből, pontosabban az 50%-át osztják szét köztük, ezzel támogatva az észak-amerikai esport fejlődését. Valljuk be, ez nagyon szépen hangzik, kár hogy nem akar összejönni.

http://www.esport1.hu/news/2016/12/27/esport-csgo-counterstrike-cikk-pea-botrany-pentek-esti-nyilatkozatok
seang@res-nek távoznia kellett a Team Solomidtől, mert ellenszegült

Ezzel szemben mi a valóság?

A PEA, bár célul tűzte ki még megalakulásakor, hogy szeretné a játékosok érdekeit védeni, ez egyelőre nem úgy néz ki, hogy valóban foglalkoztatja őket. Először egy szép kis botrány alakult ki ekörül még Karácsony előtt, ahol a csapatok (karöltve SirScootsszal) és a PEA (valamint a csapatok tulajdonosai) kerültek szembe egymással. Később a játékosok nyomására a PEA engedett és szavazásra bocsátotta a dolgot. A szavazás eredménye nem lepett meg senkit: az EPL-t választották a PEA-liga helyett, ezzel nyilvánvalóvá téve, hogy nem kérnek belőlük. Ezt pedig a PEA tiszteletben tartja, ezért bejelentették, hogy kivonulnak a CS:GO mögül és inkább más játékokkal foglalkoznának.

Ezzel csak egy probléma van: Nem ezért hozták létre a egyesületet. A játékosok nem arra vágytak, hogy még több munkát és gondot kapjanak, hanem arra, hogy sokkal profibbá válhasson az esport világa és megvédjék a jogaikat, érdekeiket. Ezzel szemben az egyesület, azon kívűl hogy elrontotta néhány ember Karácsonyát, semmit nem tett. Az egész probléma pedig abból ered, hogy üzletemberek kezébe akarták tenni a sorsukat, akik nem értik a dolgok rendjét és működését, csak azt a rengeteg pénzt látják, amit szerezhetnek belölük.

Megoldás?

Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a CS:GO szabályozásokat az így egyetlen a piacon maradó fél, a WESA fogja létrehozni, akik látszólag nem akarnak hasonló hibákat elkövetni, bár nehéz is lenne, hiszen az egyesület mögött álló ESL birtokolja az évek óta működő Pro League-et, amit a játékosok választottak a PEA-liga helyett. Ezzel is lehet egy nagyobb gond, miszerint ezt európai csapatok alapították és bizonyos esetekben hozhatnak olyan döntéseket, melyek az amerikaikat hátráltatja vagy figyelmen kívűl hagyja. Az viszont kétséges, hogy az amerikai csapatok mögött álló szervezetek a WESA-hoz igazolnának, hiszen a PEA továbbra is megköti a kezüket, csak a CS:GO-val nem kívánnak foglalkozni a jövőben, de a legtöbb szervezetnek más esportban is van érdekeltségük, ahol az elmúlt hetek tapasztalataiból tanulva a PEA előállhat még versenyképes ajánlattal.

A másik forgatókönyv az lehet, hogy a játékosok összefognak egymással és létrehoznak egy új érdekvédelmi csoportot, a mögöttük álló szervezet és a PEA figyelmenkívűl hagyásával. Kereshetnek olyan embereket, akik valóban értenek az esporthoz és foglalkoznak az igényeikkel. A gond az, hogy erre a rengeteg időt és pénzt felemésztő munkára mernek-e vállalkozni. Ha igen, akkor is kockázatos vállalkozás, hiszen abból adódóan, hogy nincsenek jogi sztenderdek az esportban akár olyan vizekre is tévedhetnek, ami könnyen a karrierükbe kerül. Eddig bátran felléptek a PEA ellen, de ha a kenyeret adó szervezet ellen kell fellépni egy adott esetben, akkor is hasonló bátorsággal teszik azt meg?

Egy a lényeg: szabályokra szükség van! Kellenek ezek a szervezetek, csak el kell döntsék, hogy mégis mit akarnak, ebben pedig nélkülözhetetlen a nyitottság és a párbeszéd a játékosokkal, amiről a PEA megfeledkezett mindvégig.

TETSZETT A CIKK? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!