Philips Evnia 27M2C5500W monitorteszt – A szürke eminenciás

Philips Evnia 27M2C5500W monitorteszt – A szürke eminenciás

240 Hz-es képfrissítés, 2560×1440 felbontás, 0.5 ms válaszidő, és hajlított kijelző. Mi kell még?

A Philips még 2022. októberében jelentette be az Evnia termékcsaládot, mely a gamereket hivatott kiszolgálni. Az azóta eltelt időben több modell is járt nálunk, az Evnia 27M2C5500W pedig nem akármilyen képességekkel felvértezve várta a dobozában, hogy előkapjam, és beizzítsam.

A monitor kívülről igen puritán, egyszerű formák és színek jellemzik, kivéve a monitorlábakat, amin apró festékpöttyöknek tűnő szennyeződések voltak. Legalábbis elsőre ezt gondoltam, de aztán kiderült, hogy ez direkt ilyen, mivel fenntartható anyagokból készült. Ezzel még nem is lenne gond, de a monitor kávái sem valami szemetgyönyörködtető színűek, na de a hátulja, az aztán tényleg botrány! A színe és a tapintása is nagyon gagyi hatást kelt, és értjük mi, hogy itt nem a külcsín a fontos, hanem a belbecs, de ennyi pénzért azért na.

Innentől viszont hátra lehet dőlni, nagyjából ennyi negatívumot tudok elmondani a 27M2C5500W-ről. Miután túltettem magam a szürkeségen, pikk-pakk sikerült összeszerelni és munkára fogni, szóval a beüzemeléssel sem lesz gond. A monitor állítható magasságú és fel/le, illetve oldalirányba dönthető, viszont 90 fokban nem forgatható. Az alján két HDMI (2.0) és két Displayport (1.4) csatlakozó, négy USB-A és egy USB-B port, valamint egy jack csatlakozó kapott helyett, szóval nem lesz gond a csatlakoztatással.

A 27’’-os, enyhén ívelt (1000R görbület) kijelzős monitor már első bekapcsoláskor megcsillogtatta tehetségét, 2560×1440-es felbontásával és 240 Hz-es képfrissítésével (Displayporton keresztül), az élénk színekről nem is beszélve. Játék közben a HDR kis túlzással képes bevilágítani az egész szobát, de mégsem bántóan világos, ami remek hír az érzékenyebb szemű játékosoknak. Apropó játék: a monitor 1 ms-os válaszidővel rendelkezik, úgyhogy egy pillanatra sem érezhetjük úgy, hogy a történések le lennének maradva hozzánk képest.

Persze nemcsak játékra használható egy ilyen monitor, hanem munkára is igénybe vehetjük, feltéve, hogy nem professzionális fotó- vagy videószerkesztők vagyunk: ezekhez inkább sík képernyő és 100%-os sRGB színtér ajánlott, előbbi a torzulás elkerülése miatt, utóbbi azért, hogy valós színekkel dolgozzunk. Mindenki más viszont nyugodt szívvel használhatja a 27M2C5500W-t, én pl. YouTube thumbnaileket dobtam össze, meg egy-két videót vágtam meg, és egyáltalán nem találtam kivetnivalót benne.

Játékra és munkára tehát befogható, mi a helyzet a film- és sorozatnézéssel? Ezzel sem lesz probléma, persze a feketék nem olyanok mint egy OLED esetében, de az már egy másik árkategória. Kiknek ajánljuk tehát a Philips Evnia 27M2C5500W-öt? Mindenkinek, akinek egy minőségi, megbízható 240 Hz-es monitorra van szüksége játékra és hétköznapi használatra, és megfelel neki a 27 inch-es képátló. (Nekem speciel ultrawide monitorom van otthon, amitől semmi pénzért nem válnék meg).

Kíváncsian várjuk a további Evnia modelleket, ha sikerül megszabadulni ettől a szomorú szürkétől, akkor már egy rossz szavam sem lesz, becsszó!

Kövess Minket!



Gamer szótár