Rendőrök vitték el a lakberendezőt, aki Pokémonokat hamisított

Rendőrök vitték el a lakberendezőt, aki Pokémonokat hamisított

A rendőrség szerint a pokémonos feketepiac akár többmillió jent is érhet.

Egy 36 éves férfit a rendőrök vittek el a japán Kiotó prefektúra területén, miután ritka Pokémonokat hamisított és értékesített a neten. Jamakava Josihiro lakberendező volt, emellett pedig egy meg nem nevezett eszköz segítségével képes volt megváltoztatni Pokémonok statisztikáit, képességeit a népszerű Nintendo Switch-játékban, a Pokémon Violetben – írja a PC Gamer.

Jamakava egy játékbeli tárgyak értékesítésére használt oldalon adott túl a Pokémonjain. Ezeket például olyan szövegekkel hirdette, mint hogy „csak most, rendelj 6 szörnyet 4 000 jenért” (kb. 9 600 forintért). Tevékenységét 2022 decemberétől 2023 márciusáig űzte, ez idő alatt volt, hogy ennek az árnak a háromszorosáért is adott el Pokémont. Sőt, még egyedi megrendeléseket is teljesített, tehát a vásárló megmondhatta, hogy pontosan milyen Pokémon kell neki a boldogsághoz. A rendőrség szerint a pokémonos feketepiac akár többmillió jent is érhet – ezért lép fel minden ellen keményen a Nintendo.

Ezeket olvastad már?

Jamakava letartóztatása a múlt héten, pontosabban április 9-én történt. Ezt követően a férfi beismerte a bűneit, majd azt mondta a rendőröknek a vallomásában, hogy a megélhetése biztosítása érdekében követte el azokat. A nyomozás az elfogása után is folytatódik. Már nem azért, mert nem tudnak róla még eleget. Sokkal valószínűbb, hogy az általa (és bizonyára más hamisítók által is) használt eszközt akarják megkaparintani, mert elképzelhető, hogy ezzel egy sokkal nagyobb hamisítói hálózatot tudnak lekapcsolni.

A japán törvények értelmében Jamakava igen súlyos büntetésre számíthat. A 2019-ben bevezetett Tisztességtelen verseny megelőzéséről szóló törvény megtiltja a játékok mentéseinek módosítását és értékesítését. Amennyiben valaki ezt megszegi, úgy akár 5 év letöltendő börtönbüntetést, továbbá akár 5 millió jen (kb. 12 millió forint) pénzbírságot is kaphat, szóval a japánok egyáltalán nem viccelnek. A gyakorlatban nem kizárható az sem, hogy ezek valamilyen kombinációját fogják kiszabni a bíróságon. A Tankcsapda AI-os Pokémon főcímdaláért azért reméljük nem jár ennyi senkinek.

Kövess Minket!



Gamer szótár