"Sokakat felháborított az akadémia híre, főleg, hogy ez egy üzleti vállalkozás"

Interjú a Magyar Esport Akadémia alapítójával. Tapasztalatokról, sikertelenségről és a jövőről beszélgettünk Varga Rolanddal. 

A Magyar Esport Akadémia az első olyan üzleti vállalkozás Magyarországon, amely azzal a céllal jött létre, hogy a játékosok másoktól tanulhassanak annak érdekében, hogy a különböző játékokban és a játékhoz szükséges egyéni- és csapatképességekben fejlődhessenek. Korábban már mi is készítettünk interjút olyan játékossal, aki ezen az akadémián végzett.

Üzleti vállalkozás révén azonban ez nem egy ingyenes képzés, a kurzusokért fizetni kell, ami a mai magyar esport piacon egyelőre még nehezen elfogadtatható a célközönséggel. Az Akadémia azonban nem adja fel, az ötlet kitalálója és megvalósítója, Varga Roland szerint azért van már pozitív eredménye a projektnek.

Esport1: Hogyan kerültél először kapcsolatba az esporttal és mi vezetett odáig, hogy vállalkozást is indíts ebben a közegben?

V.R.: Az esportról először az RTL Klub Ecopoly című műsorában hallottam, ahol egy lelkes fiatalember pénzt próbált szerezni egy Quake 3 verseny szervezésére. Már akkor tetszett az ötlet, de tanulóként távol álltam még a vállalkozásoktól. Az akadémia ötlete 2014 októberében talált rám igazából. Mivel mindig is kapcsolatban voltam a játékokkal (Atari 2600-al kezdtem :), így szerettem volna a vállalkozási ismereteimet ez irányban is kamatoztatni. 2015 februárjában sikerült kapcsolatba lépnem az Egymillióan a magyar esportért csapatával és ők segítettek az esport rész kidolgozásában. Hosszas előkészületek után az akadémia ugyanazon év októberében elkezdett üzemelni.

A Magyar Esport Akadémia központja a XIII. kerületben, egy irodaházban található. A képzéseken résztvevők kész technikai infrastruktúrán tanulnak és gyakorolnak. A játékok oktatása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a pszichológiai felkészítésre is, így a tanulók olyan új ismeretekre is szert tehetnek, amit az élet minden területén alkalmazhatnak.

Több mint egy év elteltével mik a tapasztalataid, beváltotta a hozzá fűzött reményeket? Volt egyáltalán bármilyen elvárásod az akadémiával szemben?

Az elvárásaim az akadémiával kapcsolatban nem voltak magasak, hiszen tudtam, hogy egy új dologról van szó és számítottam rá, hogy a közösségek nem fogják tárt karokkal fogadni. Ez a sejtésem be is igazolódott. Sokakat felháborított az akadémia híre, főleg, hogy ez egy üzleti vállalkozás. De sajnos karitatív módon nem lehet semmilyen intézményt fenntartani. Idővel ezek a hangok elhallgattak és felváltották őket az érdeklődők kérdései. Az érdeklődők közül többen jelentkeztek és eljöttek. És büszkén kijelenthetem, hogy mindenkinek nagyon tetszett a dolog, kis közösségek és ismeretségek alakultak ki. Így ezen a fronton remekül vizsgázott az intézmény. Vannak folyamatosan visszajáró tanulóink, akik már igazából a szórakozás miatt jönnek el hozzánk. Továbbá van, aki versenyzőnek állt az oktatás után. :) A gazdasági szempontoknak egyelőre nem sikerült eleget tennie. De ősztől sok mindenben változunk és próbálunk szélesebb körben tevékenykedni, több játékkal, több szolgáltatással.

Ahogy az akadémia honlapjáról is kiderül, főleg Heartstone és League of Legends‎ oktatók, valamint játékpszichológiával foglalkozó szakemberek tartanak kurzusokat nálatok. Mit kap a pénzéért az, aki befizet egy ilyen oktatásra?

HS-ben főleg az aktuális metára, versenyekre, elemzésre és az egyéni hibák kiküszöbölésére koncentrálunk egy 7x180 perces kurzus keretein belül. LoL-ban a játék összetettsége miatt az oktatás is sokkal összetettebb. Itt konkrét írásos tananyag van, ami alapján haladnak a srácok (bizony ám!). Ezen felül gyakorlatban is bemutatásra kerülnek az elsajátított dolgok. Továbbá a tanulók az akadémiai alkalmakon kívül is együtt gyakorolnak, játszanak, kvázi egy csapattá kovácsolódnak, így azok is társakra találnak, akiknek nincs csapata. Véleményem szerint ez az akadémia egyik legnagyobb eredménye.

A felsoroltak között nem található a CS:GO. Mi annak az oka, hogy ebben az ágban nem sikerült kurzust indítani?

Az oka, hogy nem sikerült még olyan oktatót találni, akinek az idejébe beleférne az oktatás. Sajnos az eddigi jelöltek egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudták vállalni ezt a kötöttséget, ami persze érthető is. De nem adjuk fel, továbbra is kutatunk olyan oktatók után, akiket a közösség érdemesnek talál majd, illetve vállalja az akadémiával való együttműködést.

Miben szeretnétek fejlődni?

Szeretnénk beindítani a CS:GO kurzusainkat. Továbbá Overwatchra koncentrálunk a közeljövőben. Szeretnénk online oktatást bevezetni, lesz replay-elemzés, csapatkommunikáció kielemzése. A meglévő kurzusainkból is szeretnénk új csomagajánlatokat bevezetni, hogy még többen megtalálják a nekik legkedvezőbbet.

Mit gondolsz, egyszer eljuthatunk Magyarországon is oda, hogy az esport bekerül a közoktatásba?

Talán egyszer igen. Bár ez nem mostanában lesz. Véleményem szerint először olyan emberekkel kell megismertetnünk az esport fogalmát és a benne rejlő lehetőségeket, akik nem kerülnek kapcsolatba vele a mindennapok folyamán. Mióta az akadémia működik, sok szülővel beszélgettem, és az a tapasztalatom, hogy nagyon fogékonyak a témára, de nem kerülnek kapcsolatba azokkal az információforrásokkal, amik betekintést engednek az esport világába. Ha pedig véletlenül mégis, akkor nagyon szerteágazó és sok, amit látnak. Nem tudják kiszűrni a lényegi információkat. Első körben úgy gondolom, ez lenne a cél, hogy mindenki megértse az esport lényegét és a benne rejlő lehetőségeket. Erre is van egy projektünk, de még nagyon az elején vagyunk. Az, hogy egyre többet szerepel a médiában a téma, nagyon pozitív, és idővel meglesz az eredménye. De még ez is csak a közelmúltban kezdődött meg, ezért türelemmel kell lenni.

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!