A Baldur's Gate 3 színészei felszólaltak a mesterséges intelligencia ellen

A Baldur's Gate 3 színészei felszólaltak a mesterséges intelligencia ellen

Habár a mesterséges intelligencia számtalan előnnyel jár, vannak árnyoldalai is a technológiának.

A Baldur's Gate 3 a játékosok elismerésén felül rengeteg díjat bezsebelt 2023-ban, és úgy tűnik, hogy még mostanra sem talált ellenfelére. A játék számos területen kiemelkedően teljesített, és ez alól a szinkronszínészi teljesítmény sem kivétel. A napokban tartották az idei BAFTA-díjátadót, amin több jelölést is kapott a cím, a legjobb játékért járót pedig be is zsebelte. A jó hangulatú eseményen részt vettek a szinkronszínészek is, akik viszont aggályukat fejezték ki a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, mivel annak használatával szerintük sok esetben visszaélnek, és reprodukulálják hangjukat, melyet gyakran felkavaró dolgokban látnak viszont.

„Felmentem egy streamre, mert valaki figyelmeztetett, és mikor megnéztem, hallottam a saját hangomat, amint erőszakos pornót olvas. Ez az a szint, amivel meg kell küzdenünk a játék megjelenése óta, és őszintén szólva borzalmas." – mondta Amelia Tyler, a Baldur's Gate 3 narrátora.

Tyler elmondta ezzel nem csak a hangját, hanem a személyazonosságát is ellopják. Úgy gondolja, hogy hanganyagának engedély nélküli felhasználása bűntény kéne, hogy legyen. Színésztársai arról is beszéltek, hogy azt is elszeretnék érni, hogy amikor a stúdiók a mesterséges intelligenciával pótolják a hangjukat – megegyezés alapján –, akkor ettől függetlenül a teljes díjat kifizessék a számukra, mintha végig a stúdióban tartózkodtak volna.

A mesterséges intelligencia már itt van, és egyre több munkálatnál kerül felhasználásra. Természetes, hogy ez sok esetben zavarja a munkavállalókat, hiszen mégiscsak jogosan érezhetik úgy, hogy részben az ő pótlásukra jött létre. A helyzet azonban az, hogy ez a folyamat már visszafordíthatatlan, így alkalmazkodni kell hozzá, valamint olyan megállapodásokat kötni, melyek értelmében nem érheti nagy kár a dolgozókat.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár