Lemondta a Gamescomot egy konzolgyártó, az E3 után ezt is temethetjük?

Lemondta a Gamescomot egy konzolgyártó, az E3 után ezt is temethetjük?

Tavaly még a Gamescomon, zárt ajtók mögött mutogatta az új konzolját a Nintendo, most meg inkább el sem mennek a kölni rendezvényre.

Korábban még azt rebesgették a bennfentesek, hogy csak szeptemberig kell várni az új Nintendo Switch 2-re. De aztán kiderült, hogy idén még nem lehet a karácsonyfa alá tenni ezt a konzolt. Pedig tavaly nyáron volt néhány szerencsés a kölni Gamescomon, aki működés közben is láthatta már a Nintendo következő hardverét. Pontosabban, a masinát magát nem látták, de egy akkor Switch 2-ként emlegetett erődemonstrációt igen. Ezért is tűnik furcsának, hogy idén nem hogy a konzolt nem kapjuk meg a japánoktól, de még a rendezvényre se dugják ki az orrukat, ami után tavaly akkora médiavisszhangot kaptak.

A Nintendo tavaly kiállítóként vett részt az eseményen, a VGC viszont azt írja a német Games Wirtschaft nyomán – akiknek a konzolgyártó óriás szóvivője nyilatkozott –, hogy idén ez már nem így lesz. A Gamescom egyelőre nem jelentette be, hogy az augusztus 21-25. közti kölni rendezvényre mely cégek mennek ki. De az egészen biztosan rossz ómen a Gamescomra nézve, hogy a világ egyik legnagyobb gaming vállalkozása döntött úgy, hogy inkább kihagyják. És félő, hogy nem csak egy dominó dől el ezt követően.

Ezeket olvastad már?

Ha visszaemlékeztek, az E3 is hasonlóképpen kezdte az éveken át tartó haláltusáját. Az Electronic Entertainment Expón nyilván nem segített a koronavírus-járvány sem, de miután az lecsengett, 2022-ben és 2023-ban sem tudtak visszatérni, hiába szerettek volna. Ez pedig jórészt annak köszönhető, hogy a Nintendo, a Microsoft, a Sega, az Ubisoft, a Sony és a Tencent is azt mondta, hogy köszönjük, de nekünk nincs szükségünk rá, hogy leutazzunk Las Vegas-ba és egy héten át egymással versenyezzünk a figyelemért, amit egyébként bármikor megkaphatnánk egy jóval olcsóbb, saját, online tartott prezentáció során is.

Persze az sem segített az E3-on, hogy a látogatók száma folyamatosan csökkent, mert az online is követhető sajtótájékoztatókon kívül nem sok izgalom volt benne. Ehhez képest a Gamescom azért stabilabb lábakon áll, pláne, hogy Európában, azon belül is egy jól megközelíthető helyen tartják, szerteágazóbb programokkal. De remek kérdés, hogy ez meddig marad így, ha dőlni kezdenek a dominók. A Nintendón túl egyelőre egyik nagyobb kiadó, konzolgyártó sem mondta le a megjelenését a Gamescomon. Bár technikailag még azt sem ismerte el egyikük sem, hogy tervez-e menni. Hamarosan kiderül, hogy mit tartogat Schrödinger Gamescomja – mi reméljük, hogy nem jut ez is az E3 sorsára.

Kövess Minket!



Gamer szótár