Egyetlen aláírás hiányzik a TikTok betiltásához az Egyesült Államokban

Egyetlen aláírás hiányzik a TikTok betiltásához az Egyesült Államokban

A platform vezetői azonban nem hagyják annyiban a dolgot.

Az amerikai szenátus kedden megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely betiltaná a TikTokot az Egyesült Államokban, hacsak a kínai ByteDance anyavállalat el nem adja a részesedését. A csata valószínűleg a bíróságon folytatódik majd a két gigász között (USA kontra TikTok) között, miután a gigavállalat azzal érvel, hogy a jogszabály sérti az első alkotmánymódosítást.

A törvényjavaslat eljutott Biden elnök asztalára is, aki már előzetesen is támogatta a TikTok elidegenítését vagy betiltását célzó intézkedést, és kijelentette, hogy törvénybe fogja iktatni azt. Az amerikai törvényhozók mély aggodalmuknak adtak hangot a TikTok kínai tulajdonlása miatt, mert szerintük a kínai kommunista rezsim arra használhatja az alkalmazást, hogy amerikaiak után kémkedjen, vagy Kína-barát propagandát terjesszen rajta keresztül.

Ezeket olvastad már?

A TikTok betiltásáról szóló törvényjavaslat szenátusi jóváhagyása egy Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomaghoz kapcsolódott. A szenátus 79-18 arányban hagyta jóvá a törvénycsomagot, miután a képviselőház szombaton elfogadta a határozatokat, és gyorsított eljárásban elküldte azokat a szenátusnak, hogy az felfelé vagy lefelé szavazással hagyja jóvá.

A TikTok jogi lépéseket tesz, amint a törvényjavaslatot aláírják, közölte Michael Beckerman, a TikTok amerikai kontinensre vonatkozó közpolitikai vezetője. A jogszabály „egyértelműen sérti” az első alkotmánymódosítást, írta a vezető:

„Ez a kezdete, nem pedig a vége ennek a hosszú folyamatnak”.

Beckerman többek között bírálta a TikTok elidegenítését vagy betiltását célzó intézkedést is, mert szerinte ez egy példátlan alku, amelyet a republikánus házelnök [Mike Johnson] és Biden elnök közösen dolgoztak ki.

A szavazást megelőzően Mark Warner szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke a következőket mondta:

„Ez nem arra irányul, hogy elvegyük az önök hangját... Hangsúlyoznám, hogy ez nem az önök által nagyra értékelt szolgáltatás betiltása. A hétköznapi amerikaiak nincsenek beavatva azokba a titkos tájékoztatásokba, amelyeket a kongresszus tagjai megkaptak a hírszerzéstől. Reméljük, hogy a TikTok új – amerikai vagy más – tulajdonosi körhöz kerül. Megvásárolhatja egy brit, kanadai, brazil vagy francia csoport. Csupán arra van szükség, hogy többé ne egy olyan ellenfél irányítsa, amelyet az amerikai törvények ellenfélként definiálnak.”

Kövess Minket!



Gamer szótár