Spanyolországban néztük meg a gamer-monitorok jövőjét

Spanyolországban néztük meg a gamer-monitorok jövőjét

Az AOC-MMD a tengerpart mellett, Valencia gyönyörű városában tartott egy bemutatót, ahol végigpróbálhattuk a legújabb monitorok széles választékát.

A cikk Pap Viktor (Britpopper) tollából született.

Az 1967-ben alapított AOC az évek alatt előlépett a világ vezető monitor- és IT-kiegészítőket gyártó márkájává, termékportfóliója pedig innovatív, környezettudatos és stílusos megoldásokat kínál mind a professzionális, mind az otthoni felhasználást előnyben részesítők előtt. Az előbbieknek ott van az AGON PRO széria, amely az e-sport rajongóknak és a profi e-sport játékosoknak szól, míg az AOC GAMING azoknak kínál színes választékot, akik odahaza szeretnének minél jobban elmerülni a videójátékok világában. 2020 óta az AGON by AOC az egyik vezető gamer-monitor márka és világszerte rengeteg játékos választja a termékeiket, így én is nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon mivel fognak előállni 2024-ben – ehhez viszont Spanyolországig kellett repülnöm.

Pontosabban Valencia csodálatos városáig, ahol az AOC leleplezte a legújabb monitorait, amik közül többet természetesen ki is lehetett próbálni. Az esemény egy igen informatív prezentációval kezdődött, ahol kiderült, hogy a 144 Hz-es gamer-monitorok piacát tekintve 2023-ban az AOC lazán megszerezte az első helyet, viszont emellett szinte minden nagyobb szériájukra jelentősen megnőtt a kereslet tavaly. Ez azt jelenti, hogy jelenleg az élvonalban vannak, amit viszont csak úgy lehet megtartani a konkurencia mellett, ha 2024-ben is bedobnak pár nagyágyút. Az AG246FK (540 Hz) és AG256FS (390 Hz) a már említett PRO-szériát fogják erősíteni, RGB-fényekkel, G-Sync kompatibilitással és ergonomikus kialakítással. Apróság, de régóta imádom az AOC bizonyos gamer-monitorainál a headset-tartót, amit egy laza mozdulattal elő lehet húzni és ráakasztani a fülest. Ez benne lesz az új PRO-szériában is, amely előreláthatólag júliusban landol a piacon.

A GAMING G4-széria több új monitorral is bővül. A Fast IPS-panelekkel már év eleje óta jelen lévő 24G4X, 24G4XE, 27G4X és 27G4XE modellek mindegyike 180 Hz-es képfrissítési sebességgel rendelkezik, HDR10 támogatással és meglehetősen baráti árcímkével – ezeket akár most is meg tudjátok vásárolni. Az új, 280 Hz-es C27G4ZXE és C27G4ZXU szintén FHD felbontást kapott, a Q27G4XNC, Q27G4XC és Q32G4VE modellek (szintén 280 Hz) azonban már QHD felbontással jönnek. Ezek azok a monitorok, amik otthoni használatra vagy munkához az irodába bármikor jó választások lehetnek, ugyanis gyönyörű színekkel operálnak és nagyon dizájnos megvalósítással lettek megtámogatva – viszont akadnak extrémebb újdonságok is, merthogy az eseményen bemutatkozott a Philips monitors (MMD) több új modellje. A 49”-es OLED 49M2C8900-tól én azonnal dobtam egy hátast. 32:9 DQHD (5120x1440) felbontást kapott, 144 Hz-es képfrissítéssel és épp a Cyberpunk 2077 futott rajta, mikor leültem elé. Nem vagyok az ultraszéles monitorok legnagyobb rajongója, de itt azonnal beszippantott Night City és teljesen elvesztem benne a modell kialakításának köszönhetően – az Ambiglow-fényekért pedig külön jár a piros pont.

Nekem is Philips tévém van otthon, évek óta azon pörög a PlayStation 5 is, így ezt a gyártót régóta figyelemmel követem. A 32M2N8900 és 27M2N8500 már QD-OLED-panelekkel érkeznek, UHD-, illetve QHD-felbontással. A dizájn hagyományosabb, viszont a TrueBlack400 és a HDR10 támogatás sokat hozzátesznek az élményhez. A Forza Horizon 5-öt próbáltam ki az egyiken, a színek pedig tényleg nagyon szépek és intenzívek voltak, még a legnagyobb homokvihar közepette is. Az Evnia 6000 széria a 34M2C6500-val bővül júniusban, ami 3440x1440 felbontást és 175 Hz-es képfrissítést kapott. Az M2 széria elsősorban az otthoni gaming-élményt célozza, emiatt pedig itt is alap a beépített headset-tartó. A Fast IPS-panellel és FHD-felbontással érkező 24M2N3200A, 24M2N3200S, 27M2N3200A és 27M2N3200S már néhány héten belül befutnak, a 280 Hz-es 27M2C5200W pedig júliusra várható. Az M2 is megkapja a maga QHD-monitorait: a 27M2N5500, 27M2N3500NL, 32M2C3500L és 34M2C35500L már picit drágább kategóriában indulnak, azonban érdemes lehet megfontolni, hogy picit többet költsön rájuk az ember.

Ezeket olvastad már?

Már a piacon lévő, korábbi monitorok is ki lettek állítva az eseményen, ahol egy külön kis gamer-részlegen lehetett végigpróbálgatni mindegyiket. Többször járt már nálam egy-egy példány az AOC jóvoltából, és minduntalan megemlítettem, hogy rendkívül szimpatikus nekem ez a gyártó, hiszen nagyon pénztárcabarát áron kínálnak remek gamer-monitorokat, amiknek az összeszerelése is pikk-pakk megoldható. Most belekóstolhattam a felső-kategóriás portfóliójukba, vagyis a drágább, akár e-sporthoz is használható modelljeik választékába. És miután több órát eltöltöttem a monitorokkal – valamint a különböző országokból érkezett újságíró-kollégákkal is alaposan kiveséztük a piac jelenlegi helyzetét –, arra jutottam, hogy bizony nem véletlen az, hogy az AOC ott van az élen. Minden egyes árkategóriában biztosítanak valami olyat, ami minőségi és évekig gond nélkül kiszolgálja a felhasználóját, legyen szó akár otthoni játékról, munkáról vagy profi e-sportról. Az eseményen megtudtam, hogy vár még ránk néhány nagyobb meglepetés 2024-ben az AOC-tól, úgyhogy mindenképp érdemes lesz figyelemmel követni, hogy mit villantanak idén!

Köszönjük az AOC-MMD-nek a meghívást!

Fotók: Pap Viktor (Britpopper)

Kövess Minket!



Gamer szótár