A PUBG Corp-nak mégis lehet esélye az Epic-kel szemben?

A PUBG Corp-nak mégis lehet esélye az Epic-kel szemben?

A roppant ellentmondásos ügyről mindkét fél hallgat egyelőre, de egy videójátékokra specializálódott jogász szerint a PUBG Corp. nem fejjel megy a falnak!

A tegnapi napon bombahírként robbant, hogy a Bluehole alá tartozó PUBG Corp. keresetet nyújtott be a Fortnite-ot fejlesztő Epic Games ellen, akiket jogtalan másolással vádolnak. Erről az alábbi cikkünkben olvashattok!

A PUBG Corp. beperelte az Epic Games-t

A két játék közötti ellentétek egyre inkább éleződnek, a PUBG Corp. most már bíróságra is viszi az ügyet.

A hírre reagáló közösség véleménye megoszló volt: sokan egyetértettek a PUBG Corp. lépésével, –az ellentábor pedig arról regélt, hogy csak az irigység késztette őket erre. Voltak, akik azt mondták, hogy a PUBG Corp.-nak nem lenne esélye az Epic-kel szemben, mert a múltban is volt már arra példa, hogy játszi könnyedséggel söpört le a válláról az amerikai játékfejlesztő nagyhatalom hasonló jellegű próbálkozásokat. Az ügy pikantériája, hogy az Epic Games anyaszervezete a Tencent, aki alig egy hónappal ezelőtt újabb 10%-os részesedési arányt akart vásárolni magának a Bluehole-ból a már meglévő 1,5% mellé.

Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a két cég valahol "testvérvállalat", a Tencent pedig minden bizonnyal nem boldog, hogy a gyermekei egymás torkának esnek. Mi így tudjuk elképzelni a szituációt:

Komolyra fordítva a szót: egy videójátékokra specializálódott jogász, Ryan Morrison szerint a PUBG Corp.-nak lehet esélye, mégpedig azért, mert nem sok olyan bíró van, akik a játékok iparában otthonosan mozognának. Mi is okozza a problémát a két játék között? Túl sok információt egyik fél sem osztott meg, így csak homályos adatokkal dolgozhatunk, –de az egyik lehetőség magára a battle royale-battle royale kapcsolatra utal. Brendan Greene, vagyis Playerunknown az első battle royale kezdeményét még az Arma 2 egyik modjaként alkotta meg a 2000-ben kiadott Battle Royale című film keltette inspirációjával. A per kapcsán a Bluehole alelnöke Chang Han Kim úgy nyilatkozott, hogy az Epic az "ő nevüket" használta fel, hogy népszerűvé tegye a saját játékát! Hogy ez alatt pontosan mit ért, az több értelmű, értheti alatta magát a battle royale stílust, ami ugyebár nem lenne egy releváns dolog, mert olyan lenne, mintha a team deathmatch kifejezést és stílust akarná kisajátítani. De értheti alatta akár a repülőből való kiugrást és a szűkülő kör elöli menekülést is, amit egyes források szerint Brendan Greene a saját védjegyének tart. Viszont arról, hogy ezeket le is védette volna, hivatalos információt nem találtunk.

A Fortnite-ban viszont voltaképp ugyanazt kell tennünk, mint a PUBG-ban. Kiugrunk egy magasban közlekedő járműből, majd leereszkedve a földre egy szigeten harcolni kezdünk más játékosokkal, miközben egy szűkülő kör elől menekülünk. A PUBG-ban történetesen repülőből ugrunk ki, majd ejtőernyővel ereszkedünk le, és konkrétan egy kör elől menekülünk, amiben meghalunk, ha huzamos ideig benne maradunk. A Fortnite-ban egy hőlégballonos busz a szállítóeszköz, majd a talajra gliderekkel, vagyis siklókkal érkezünk le, utána pedig egy vihar elől menekülünk. Itt vetődik fel a kérdés, hogy az ügyért felelős bíró hol fogja megszabni a túlzott hasonlóság határát. Ryan szerint a PUBG Corp. esélye az lehet, ha a bíró nem ért a játékok világához, de mivel az ügy a Szöuli Központi Kerületi Bíróság kezében van, tehát Koreában, könnyen előfordulhat, hogy egy igenis gaming iparhoz is értő bíró kapja meg az per lezavarását.

A másik variáns az ügy csavarára vonatkozik inkább, miszerint a PUBG Corp. az Epic által fejlesztett UE4 motort használja a játékában, tehát a két cég közvetlen üzleti partnerként működik együtt, de a Fortnite színre lépése óta az Epic oldaláról ez az üzleti kapcsolat érthető okokból már nem annyira támogatott. Chang azt is elmondta, hogy ők remélték, hogy a jövőben ez az üzleti kapcsolat tovább mélyülhet, de nem így lett. Ebből arra következtethetünk, hogy az Epic a Fortnite megjelenése óta egyre kevésbé foglalkozott a PUBG-val és az UE4 motor fejlesztésével, amiért cserébe a PUBG Corp. viszont súlyos pénzeket fizetett ki az Epic-nek. Az igazság talán valahol a két vonal között található.

Viszont egy másik gaming iparra szakosodott jogász, Bryce Blum szerint az, amit az Epic a Fortnite fejlesztésével csinált, nem ütközik semmilyen szabálysértésbe. Hogy az ügy merre fog tovább haladni az még a jövője zenéje. Az is előfordulhat, hogy mivel Tencenten belüli botrányról van szó, a két cég házon belül megállapodik valamilyen módon.

Szerintetek jogos a PUBG Corp. lépése? 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!