Kiderült melyik a jobb ötös, íme a nagy FNATIC-GODSENT összehasonlítás

Kiderült melyik a jobb ötös, íme a nagy FNATIC-GODSENT összehasonlítás

Szigorúan statisztikai alapok mentén vizsgáltuk a két új csapat ötösét: lesz itt entry potenciál, fejlövés arány, clutch-ok és K/D arány, vagyis minden, ami csak számmal leírható!

Szinte napra pontosan egy hete robbant a bomba, miszerint az fnatic és a GODSENT egymás között három játékost is cserélve új időszámítást hozott a profi CS:GO metába! Mindennek a hátterét kicsit bővebben is bemutattuk egy sok újdonsággal bíró flusha interjú alkalmával, de megszólalt a fnatic is az ügyben, szintén érdekes titkokról lerántva a leplet! A háttér persze szintén fontos, de hogy melyik alakulat várhatja erősebben a közeledő versenyeket, arról még nem esett szó. Jelen cikkünkben erre próbálunk meg fényt deríteni, melynek alapját csak és kizárólag a számadatok, vagyis a HLTV statisztikái fogja szolgáltatni.

A két csapat összehasonlításának első és legfontosabb szempontja a már megszokott HLTV rating lesz, amely a legkomplexebb és egyben legpontosabb képet adja egy-egy játékos vagy csapat teljesítményét illetően. Ez a mutató azért is lehet a legfőbb viszonyítási alap, mivel figyelmen kívül hagyja az adott játékos által lejátszott mérkőzések számát, így nem torzít olyan esetekben, ahol az fnatic két új játékosáról (wenton és Lekr0) csak jóval kevesebb mérkőzés szerepel a statisztikában.

Gyakori kérdés, ezért nem árt tisztáznunk még itt az elején, a HLTV rating számításának képlete az alábbiakból tevődik össze! Vigyázat, könnyű belebonyolódni!

A csapatok felállását átfutva sok ember egy kézlegyintéssel elintézné a dolgot! Hiszen miért is kellene összehasonlítani a Majorokat és egyéb fontos versenyeket sorra nyerő pronax-KRIMZ-flusha-JW felállásra építő GODSENT együttesét a két viszonylag új arccal szereplő, újjáépített fnatic-kal? Nos, akik így gondolják, máris hatalmasat tévednek! Ugyanis bármilyen meglepő, a két csapat átlag ratingje között közel egy tized az eltérés, méghozzá olofék javára (fnatic 1.09, GODSENT 1).

A sztárjátékosok úgy ahogy kiegyenlítik egymást, olof és dennis, valamint flusha és KRIMZ közé odatehetjük az egyenlőség jelet, az AWP-s párharcot és főleg az irányítók küzdelmét nyeri a fnatic, ezen pedig már znajder sem tud sokat segíteni.

A második összehasonlítási pont a K/D arány, ami már jóval pontatlanabb, mivel a kevesebb mérkőzést játszott játékosok itt előnybe kerülnek, az eredendően kevesebb elhalálozási szám miatt. Ez a statisztikai adat tehát wenton és Lekr0 jóval szűkebb statisztikája miatt inkább érdekességként, mint kész tényként kezelendő, de itt is az látszik, hogy a fnatic jár előrébb, szintén majdnem egy tizeddel. (FNATIC 1,14, GODSENT 1,05)

Harmadik szempontként az átlag öléseket látjuk, ahol szinte teljesen azonos a két gárda adatlapja, de pronax 0.61-es értékét, még a znajder, flusha, jw hármas sem tudja kompenzálni, ezért ebben a tekintetben is alul maradt a GODSENT. (fnatic 0.75, GODSENT 0.66)

A negyedik vizsgált aspektus a fejlövések aránya. A legjobb 10 CS:GO csapat játékosainak statisztikáját bújva felfedezhetjük, hogy ezen alakulatok tagjai (leszámítva az AWP-s játékost) szinte kivétel nélkül 40% fölött teljesítenek, sőt egyáltalán nem ritka az 50%-ot megközelítő, vagy meghaladó teljesítmény sem. A két gárda lőlapját ennek fényében tanulmányozva hamar kitűnhet KRIMZ már-már pocséknak nevezhető teljesítménye M4-et és AK-t a kézben tartva, a maga 38.9 százalékával. A győztes itt is a fnatic! (FNATIC 46.3%, GODSENT 42.4%)

A CS:GO mérkőzéseken meghatározó szerepet játszanak az entry, vagyis nyitó fragek, amivel egy-egy csapat emberelőnyt szerez magának a kör elején, vagy midgame szituációban. Ezáltal taktikai változtatásra kényszeríti ellenfelét és akár már ezzel a bizonyos első fraggel el lehet dönteni az adott kör sorsát. Ebben a tekintetben,á ha csak minimálisan is, de szintén az új fnatic-nál van az előny. (FNATIC 1.1, GODSENT 1.0)

Van úgy azonban, hogy az entry frag végül semmit nem jelent, mivel az ellenfél utolsó játékosa lehozza a kört eldöntő 1v1-et, vagy adott esetben az 1vX szituációt. Az úgynevezett clutch, vagyis fordítási szituációkat jegyző statisztikai is árnyalt kissé, mivel minél több mapot játszott valaki, annál több ilyen kerülhet fel a lapjára. A fnatic újoncai miatt így ebben az összevetésben toronymagasan a GODSENT-nek kellene nyernie, ami a számok alapján be is igazolódik! Körülbelül kétszer olyan jók a mutatóik a fnatic játékosaival szemben, mind az 1v1, mind az 1v2 és mind az 1v3-as adatokat böngészve. Az 1v1-es átlagolt százalékot tekintve (GODSENT 62.33%, FNATIC 60.61%) mindkét alakulat elmondhatja magáról, hogy bármelyik játékosa kerül ilyen helyzetbe, nagyobb eséllyel fogják lehozni a kört, mint az ellenfelük. Kivéve ugye ha pont ez a két együttes kerül szembe egymással, mert akkor bizony a GODSENT felé billen a mérleg, először az elemzés során.

Ha tehát az elején valaki úgy ült le, hogy a többszörös Major győztes négyes znajderral kiegészülve majd simán alázza az újonc wentonnal és tapasztalatlan Lekr0-val felálló fnatic-ot, annak kellemetlen meglepetést mutatnak a számok. A hat statisztikai mutatóból ugyanis öt kategóriát simán nyer a fnatic. Ahogy a cikk elején mondtuk, ez persze semmit nem jelent így magában, hiszen a játékosok közötti kémia, a stresszhelyzetben hozott döntések illetve az offline és online versenyek alapvető eltérései mind-mind befolyásolják egy játékos teljesítményét, hogy a csapaton belüli szerepekről, hangulatról és az irányító kiemelt szerepéről már ne is beszéljünk.

Kíváncsiak várjuk mi lesz, ha ez a két együttes először összekerül majd, a Svédországban esedékes DreamHack Winter alkalmával könnyen össze is jöhet! Képernyőn viszont már ma este megnézhetjük, mit tud a most jobb eredményeket elért fnatic! 19 órától az ESL Pro League keretein belül a szintén játékoscserén átesett mousesports ellen bizonyíthatnak:

Tetszett a cikk? Akkor kövess minket Facebook-on!

Kövess Minket!