"Ezt a döntést közösen hoztuk" - újabb távozó a fnatic-nál

Meglepő titkok láttak napvilágot a GODSENT-es aktából, lassan már követni se tudjuk a fnatic-kal kapcsolatos híreket!

Lurppis, a népszerű CS:GO elemző legújabb podcastjában a fnatic coach-át, vuggo-t látta vendégül, a beszélgetés pedig olyan titkokra világított rá, hogy tátva maradt a szánk. Középpontban természetesen a GODSENT eset állt, majd a Valve legújabb edzői megszorításairól, és vuggo sorsáról is szót ejtettek!

Várható volt az ELEAGUE után némi változtatás, na de ekkora?

vuggo: Hidd el, engem is sokkolt, mikor egyszer csak bejelentették, hogy hárman is elmennek a csapattól. Az egész még az ECS után kezdődött, mikor a verseny után lecsúszott pár sör, felszínre törtek az érzések, és volt pár igen őszinte megnyilvánulás. Flusha és KRIMZ mindenáron el akarta érni, hogy rúgjuk ki JW-t, dennis pedig már azért kampányolt, hogy rain legyen az új ötödik. Annak ellenére, hogy szerintem nem vele volt a gond belementem és támogattam az ötletet! Beszéltünk rainnel is, aki nyitott volt a váltásra, csak úgy, mint együttese a FaZe. Kértek még azonban pár hetet, hogy átgondolják a dolgot, de mindegyik fél biztos volt benne, találunk megoldást a szerződéskötésre.

Aztán jött az ELEAGUE és a csapaton belül eldurvultak a dolgok.

vuggo: Flusha és dennis között odáig fajult a helyzet, hogy nemhogy csapattársaknak nem nevezném őket, sokkal találóbb lenne az "ellenség" kifejezés. Ennek ellenére sose gondoltam volna, hogy flusha valaha is elhagyja a csapatot, rá mindig egy stabil bástyaként tekintettünk. Hiszen annyi savazást kapott már, például a feltételezett csalásai miatt, mégis itt maradt és kitartott mellettünk. Ezúttal azonban nem tudta kivonni magát ebből a feszült helyzetből, és végül a váltás mellett tette le a voksát.

Ami úgy jött, mint derült égből a villámcsapás!

vuggo: Na erre tényleg senki nem számított, teljesen váratlanul ért minket. Hiszen ugye ő volt az egyik hangadó, mikor JW kirúgásáról győzködtek! Sőt szó volt róla hogy kapunk egy gaming house-t a szervezettől, flusha és én oda is költöztünk volna, míg a többiek a gyakorlások alkalmával csatlakoztak volna. Tényleg sokkolt, hogy flusha ennyire dennis és olof ellen fordult, és ilyen döntésre szánta el magát. Olof, cArn, KRIMZ, dennis és én csak ültünk a hotel bárjában, mikor flusha megírta döntését, szinte a semmiből. Rainen kívül tehát még egy játékost kellett hívnunk. Elsőre úgy egyeztünk meg KRIMZ ötlete nyomán, hogy én leszek az irányító, és jöhet még egy agresszív mad fragger a csapatba.

De itt még nincs vége a sztorinak.

vuggo: Olof és dennis nem annyira örült a hírnek, számukra ugyanis nem volt kényelmes, mikor én hívtam a játékokat. Ekkora érezte KRIMZ először, hogy neki is váltania kellene, hiszen ő tipikusan az a player, aki egy jó irányító mellett szárnyal igazán. A többit már ismerjük, pronax miatt a GODESNT felé vette ő is az irányt, olof és dennis pedig felkeresték az elérhető legjobb játékosokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk a fnatic zászlaja alatt, itt tartunk most.

Mik lesznek a szerepek az új csapatban?

vuggo: Közös feladat lesz kitalálni, kihez mi passzol legjobban ebben a felállásban. Olof és dennis kétségtelenül a lineup szupersztárjai, de idővel a többiekben is ott a potenciál, hogy felnőjenek melléjük, így a szerepek is eszerint találnak majd gazdára. Az ő szerepük tehát nem változik különösen a jövőben, viszont kezdetben vezérként kell fellépniük, hogy kialakuljon a csapategység, és az újak feltöltődjenek egy kis önbizalommal. Twist agresszív támadó játékos, wenton és Lekr0 pedig inkább a védekezésben jeleskedik. Ha Lekr0-t beteszed B rakóra, képes egyedül letartani, pontosan úgy, mint ahogy KRIMZ-től láttuk azelőtt, higgadt és jól kommunikál a társakkal. Wenton lesz az irányító, Twist pedig teljesen a megérzéseire támaszkodó, impulzív játékot játszik, de mivel nagyon friss ez az ötös, még nehéz bármi konkrétat mondani.

Ki lesz az új csapat AWP-se?

vuggo: Olof lesz az első számú AWP játékos, de dennis és Twist is képes betölteni ezt a posztot. Igazából úgy mondanám, terror oldalon Olof lesz a WP-s, míg CT-ben az játszik majd vele, amelyikük pozíciója azt kívánja. Mindhárman világelitbe tartozó teljesítményt nyújtanak az AWP-vel, így akár körönként is cserélgethetik, ami taktikailag eléggé magabiztossá tehet egy védelmet.

Mit szólsz a Valve coach-okat hátráltató intézkedéséről?

vuggo: Tény, hogy egyes csapatokat érzékenyebben érint majd, mint másokat, de egy biztos, teljes hülyeség az egész. A Valve álláspontja szerint, a legjobb öt játékost szeretnék az élen látni, amiben van is igazság. Ha öt szupersztár játékos összeáll a maga nyers skilljével, kapnak egy jó irányító elemzőt a hátuk mögé és végigverik a világot, az egy idő után unalmas lesz. De a változás olyan gyorsan és váratlanul jött, hogy a csapatoknak idejük sem volt erre felkészülni. A Na'Vi is kitette irányítóját egy fiatal, skillesebb játékosért, hiszen ott volt mögöttük starix. De mi lesz most? Beszéltem starix-szal és őt nem hatotta meg annyira, meg is lepett, milyen higgadtan fogadta.

Téged személyesen mennyire érint vajon?

vuggo: Hogy őszinte legyek, vastagon benne vagyok. Új csapatunk van, most formálódnak a szerepek, az én jelenlétem sajnos még nem annyira nélkülözhetetlen ebben az új felállásban. Az elején mindenképp egy laza stílusú repertoárt használunk majd, ahol az irányítás nem olyan hangsúlyos, így egyébként is kicsit háttérbe szorultam volna, na de így!

Ez mit jelent a jövőre nézve?

vuggo: Bár még nem hivatalos, nem hiszem, hogy sokáig maradok még a fnatic coach-a! Ha minden jó megy átkerülök a menedzsmentbe és maradok a hozzám közelebb álló elemzői feladatoknál, erre ugyanis nagyobb szüksége van a csapatnak. Irányító nélkül ugyanis sokkal több készülésre lesz szükség a meccsek előtt, az új coach-csal felosztjuk a feladatokat, elemzünk és értékelünk, az új helyzetben így segíthetjük legjobban a csapatot. Ezt a döntést közösen hoztuk a csapattal, ahogy már mondtam, olof és dennis sem érezte jól magát az irányításom mellett, friss ötletekre és szemléletre vártak. Jelenleg tehát új ember után kutatunk, de nem várat már sokat a bejelentés.

Az interjút angolul, teljes egészében itt hallgathatjátok meg:

Hogy vuggo nem a levegőbe beszélt, azt a fnatic tegnapi bejelentése is alátámasztja, kinevezték ugyanis helyére az új coach-ot! Kissé talán meglepő, hogy az eddig DeadFox csapatát, az Escape-et irányító Jumpy ölébe hullott ez a megtiszteltetés, de amennyi meglepetés mostanában a fnatic háza táján történt, ez már a legkevesebb!

Szeptember elején a Nanjingban esedékes StarSeries döntőn offline is kiderül, mire képes az új ötös a friss coach-csal a hátuk mögött, addig azonban a csapat első hivatalos meccsét, a szintén friss tagcserét végrehajtó mousesports elleni összecsapást érdemes figyelni. Az ESL Pro League keddi játéknapjáról élő, magyar nyelvű közvetítést is kapunk:

Tetszett a cikk? Akkor kövess minket Facebook-on!

Kövess Minket!