Worlds 2016 csapatbemutató: ROX Tigers

A ROX Tigers jelenleg a legjobb formában lévő League of Legends csapat a világon, de világversenyen még nem sikerült bizonyítaniuk. Vajon idén változik a helyzet?

Kevesebb, mint egy hét múlva kezdődik az idei év legrangosabb League of Legends eseménye, az Amerikában megrendezésre kerülő Worlds, azaz a League of Legends világbajnokság. Ezen apropóból végignézzük a rendezvényen szereplő csapatokat, kiemeljük erősségeiket, gyengeségeiket, elemezzük játékosállományukat, és azt, hogy ezek alapján milyen eredményt várunk tőlük. Sorozatunk legújabb részében a koreai csodacsapat ROX Tigersen megyünk végig!

A korábbi részek:

Következzen egy kis töri!

Az eddig bemutatott csapatokhoz képest a tigrisek viszonylag újnak számítanak a maguk 2015-ös indulásával.  A nagy koreai exodus következménye az alakulat, mely másoknak nem kellő játékosokból formálódott. Smebet MonteCristo és Doa, a koreai bajnokság angol kommentátorai az LCK legrosszabb toplanerének, sőt játékosának tartották, de Gorilla-t leszámítva a többiek sem szerepeltek éppen fényesen előző csapatukban.

Mindjárt indulásukkor meglepték a közönséget, mikor a megtépázott LCK-ban hihetetlen szériával kvalifikálták magukat az IEM Katowicére. Szerencsém volt élőben nézni játékukat a versenyen, ahol nagy meglepetésre kikaptak az akkor Kínában kieső helyen szenvedő WE ellen az elődöntőben 1-0-ról. Talán itt volt először érzékelhető az azóta is fennálló probléma, mégpedig a nagy nyomás nem megfelelő kezelése. A srácok néha indokolatlan könnyedséggel húznak be meccseket nagynevű ellenfelek ellen, de több győzelmes szériában általában a velük egy szinten lévő csapatokkal szemben negatív a mérlegük.

Menjünk is tovább! Az alapszakaszt 12-2-es összesítéssel, magabiztosan fejezték be az első helyen, amivel automatikusan kvalifikálták magukat az LCK tavaszi döntőjére. Itt azonban a Fakert padon pihentető SKT-től simán kikaptak a tigrisek 3-0-ra.

A lendület ekkor tört meg kicsit a tavalyi évre, mivel a két komolyabb vereség (LCK döntő és IEM) után a csapat csak negyedik lett az alapszakaszban és harmadik a rájátszásban. Persze egy újonctól ez továbbra is szép teljesítmény, de valahogy ekkorra nagyobb elvárás alakult ki Kuroékkal kapcsolatban.

A nemzetközi áttörés a világbajnokságon jött. Ugyan a Flash Wolfes nagy meglepetésre elverte az akkor éppen KOO néven futó Tigerst mindkét csoportmeccsükön, azt követően nem volt megállás. Néha látszódott Hojin/Wisdom gyengesége a csapat többi részéhez képest az erdőben, de a döntőig ezt egyik ellenfél sem tudta kihasználni. A KT hozott egy játékot Smebék ellen, a Fnaticnak még annyit se sikerült az elődöntőben.

Itt a tigrisek kriptonitjává váló SKT-vel találkozott megint a gárda, és simán ki is kaptak, ezzel alakulásuk évében a világ második legjobb csapatává léptek elő! (fun fact: hasonló teljesítményre a most egyébként romokban heverő Origen volt képes, akik egyetlen szezon alatt lettek Challenger csapatból világbajnoki 3-4. helyezettek).

A nyári szezonban, és a világbajnokságon is jól látható volt, hogy a Tigers legnagyobb gyengesége a jungle-ben keresendő. Hojin, és később a helyére/mellé érkező Wisdom nem volt képes tartani a lépést a világ elitjével. Az ösvények így rendre magukra maradtak és a csapatnak 20-30 perc után, a teamfightokban kellett megfordítani a meccsek jelentős részét. Erre a problémára volt megoldás a fiatal tehetség, Peanut téli leigazolása. Bővebben erről itt olvashattok.

2016

Az idei tavaszi szezon másolata lett a 2015-s kezdésnek: a csapat magabiztosan nyerte az alapszakaszt, majd immáron harmadjára kikapott Fakeréktől egy döntőben. Peanut érkezése látszólag nem sokat vitte előrébb a csapatot az SKT ellen, mivel most is csak 1 játékot tudtak hozni a BO5-n.

Nyárra az új jungler körüli hype kicsit alábbhagyott, Peanut formája sem a tavaszi szezont idézte, ennek ellenére a szekér nagyon ment. A csapat összeszedettebben játszott, mint valaha, és a még átlagosnál passzívabb Kuro is jó számokat produkált. Talán Gorilla volt az, aki a szokásosnál kevésbé volt megbízható, de csak magához képest. Teljesítménye még így is simán a világ 3 legjobb támogatója közé sorolja. Társa az alsó ösvényen, Pray, pedig bezsebelte karrierjének ezredik (1000!!!) killjét Faker után.

Az alapszakaszban a megszokott első hely megszerzésével a csapat várta döntőbeli ellenfelét, aki idén meglepetésre nem az SKT lett, mivel az elődöntőben a KT 0-2-ről fordítva 3-2-re verte Fakeréket.

A döntőben tehát elmaradt a mindenki által felvetett kérdés: az idei ROX képes e elverni az SKT-t, ezzel megtörik-e a másfél éve tartó átok?

A KT elleni finálét sem vehették félvállról Smebék, hiszen Ssumday és társai a nyárra félelmetesen jó formába kerültek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az SKT elleni győzelem. A döntő 5 játékig tartott, és végig kiélezett volt. Annyira, hogy a végén Smeb Baron lopása hozta csak meg a fordulatot, és biztosította a ROX-nak életük első trófeáját.

A csapat

Korea bajnokaként érkeznek a tigrisek a világbajnokságra, mely igen komoly teher lehet a vállukon. Korábban már szó volt róla, hogy ilyen szituációkban nem teljesítenek a legjobban, de a KT elleni győzelem és első bajnoki címük átsegítette őket a holtponton.

Egyéni teljesítményekben sincs hiány. Smebet jelenleg a világ legjobbjaként tartják számon Faker mellett. Peanut nagyon jó jungler, még akkor is, ha a nyara már nem sikerült olyan jóra. A lenti ösvény szintén világklasszis. Gorilla szinte minden hőst képes képességei határán játszani, és kihozni belőle a legtöbbet, Pray pedig ezt köszöni, és hozza a világklasszis formát. Kuro-t szokták emlegetni a csapat gyenge láncszemének, mellyel személy szerint nem értek egyet. Megbízható csapatjátékos, aki úgy nem szokta nagyon elbukni Korea legjobbjai ellen ösvényét, hogy szinte soha nem kap a társaktól segítséget.

Smeb (Top)

Jelenleg a világ legjobb formában lévő játékosa. Szinte minden hőssel verhetetlen az ösvényen, rendre a counternek hitt párosítások gyengébbik hősével is nyerni szokta a játék elejét. Ehhez persze közrejátszik Peanut segítsége is, de Smeb Impact után a legtöbb skalppal rendelkező top játékos jelenleg a mezőnyben. Egyéni képessége mellett a csapatát is rendre győzelemre vezeti: teamfightokban, teleport játékaiban ugyanúgy kiváló. Hosszú idő után elveheti Faker-től a világ legjobbja megnevezést, de ehhez a világbajnoki címre kellene vezetnie csapatát.

Peanut (Jungle)

A még mindig csak 17 éves játékos elképesztő változást hozott a csapatnak, főleg a tavaszi szezon kezdetére. Immáron nem hátrányból kellett játszania a ROX-nak, ami leginkább Peanut érdeme. A szélső ösvényeket segíti leginkább játékával, de még Kuro is több támogatást kap tőle, mint elődjeitől. Fiatal kora miatt kicsit nagyobb a kockázatvállalási hajlandósága néhány esetben, mely komolyabb csapatok ellen problémát okozhat. Ennek ellenére érdemes lesz rá odafigyelni, mindenképp nagy erősítést jelent az idei Tigersben.

Kuro (Mid)

Korea egyik legkevesebbet emlegetett középső játékosa, melynek valószínűleg ő örül a legjobban. Stílusa leginkább passzív, támogató jellegű, de ez a korábbi gyenge jungle csapattársak miatt alakulhatott így. Ő volt az első Viktor és Sion játékos a ligában, szóval innovációban nincs hiány. Vele kapcsolatban leginkább a Faker elleni gyenge teljesítményei szoktak szóba kerülni. Emiatt került idén a csapatba Cry is, de nála lényegesen sokoldalúbb játékos Kuro.

Pray (ADC)

A veterán lövész a nyári szezonban elérte ezredik profi karrier-killjét, Faker után másodikként. Tapasztalata ellenére folyamatosan képes tovább fejlődni, mely a legtöbb sztárra nem jellemző. Ashe játéka egészen kiváló, bár a nyilas nerfe után valószínűleg mást lesz kénytelen játszani a világbajnokságon. Ő volt az első kiemelkedő Ezreal Deft mellett profi közegben, talán látunk ebből valamit az idei versenyen. Gorillával remekül megértik egymást az alsó ösvényen. Általában nem izgalmas lane az övék, csendben juttatják előnyhöz saját magukat az ellenféllel szemben.

Gorilla (Support)

Úgy lett a világ egyik legjobb támogatója, hogy nem jellemző rá a MadLife és Mata által képviselt vonal, tehát nincsenek montázsokba illő megmozdulásai. Gorilla „csak” egy másodperccel tartja tovább csapattársait, jobban helyezkedik, több visiont biztosít, jókor van jó helyen. Csupa olyan képesség, melyet a gyakorlatlan szem nem vesz észre, de ez őt nem is érdekli. Csapatát minden fölé helyezi, és irányításával viszi sikerre őket. Azt említettük, hogy nincs gyenge hőse?

Meddig juthat a ROX Tigers a világbajnokságon?

A csapat megkapta az egyik legkönnyebb csoportot, ahol a legnagyobb ellenfelük a legutóbb nemzetközi porondon kapitulált (szabadságra ment!). A G2 maximum a lenti ösvényen és a jungle-ben van egálba a tigrisekkel, mindenhol máshol erősebbnek tűnik a ROX. A CLG-ből Darshan jelenlegi formájában legfeljebb egy cannon minion Smeb szemében, az ANX csapatáról ne is beszéljünk.

A csoportból való kijutást maximum a jetlag, az amerikai kaja és valami nem várt betegség együttese akadályozhatja meg, ez nem kérdés. Innen kezdődik az igazi kihívás Gorilláék számára. A játék felkészültség szempontjából most a kínai csapatokat sem érzem elég erősnek a tigrisek ellen, maximum az SKT, vagy a meglepetés Samsung az, aki komolyabban megtréfálhatja a koreai bajnokot. Fakeréknél van továbbá még a „kriptonit faktor”, szóval egy SKT – ROX döntő minden kérdésre választ adna!

Mit gondoltok, képes lesz a ROX Tigers jó formáját átültetni a világbajnokságra, és megnyerni a címet?

UPDATE

Kuro feltett egy képet magáról twitterre, ahol egy infúzió látható a kezébe szúrva. Sajnos konkrétabbat egyelőre nem tudunk, de bízunk benne, hogy ereje teljében láthatjuk játszani a világbajnokságon!

TETSZETT A CIKK? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Borító forrása: splitpush.net

Kövess Minket!