Mik hiányoznak majd legjobban a rotálás után? - 4. rész

Mik hiányoznak majd legjobban a rotálás után? - 4. rész

A common lapokkal folytatjuk cikksorozatunkat - tíz lap, amely biztosan nagy űrt fog maga után hagyni.

Bár addig egy kiegészítő érkezik még, 2017 eleje biztosan nagy változásokat fog hozni a Hearthstone háza táján, hiszen a jövő év első új csomagjának megjelenésével párhuzamosan három expanziótól is elbúcsúzunk:

  • Blackrock Mountain
  • The Grand Tournament
  • League of Explorers

Cikksorozatunkban sorra vesszük azokat a lapokat, melyek a legjobban hiányozni fognak a rotációt követően. Az első részben a legendary, a második részben az epic, a harmadik részben a rare lapokat vettük sorra, ezúttal pedig a common kártyák következnek. Figyelem: a sorrend alapvetően szubjektív, de természetesen igyekeztünk a jelenlegi meta alapján összeállítani a toplistát.

Ezek a Common lapok fognak a legjobban hiányozni

#10 - Quick Shot

A 2 manáért 3-at sebző lapok mindig is népszerűnek számítottak a játékban: ott van a Frostbolt, a Wrath vagy éppen a már "megboldogult" Darkbomb, de ide sorolhatjuk a Fiery War Axe-ot és a Lightning Boltot is. Mindez cseppet sem mondható meglepőnek, hiszen tökéletesek arra, hogy elcsípjük az ellenfél korai próbálkozásait, miután lényegében bármilyen 2-dropot elintéznek, ha kell. A Quick Shot azonban nem csak ezért fog hiányozni a Huntereknek, hiszen miután arcra is tudunk vele lőni, ezért kivégző lapnak is ideális, cantripként pedig bizonyára mindenkinek hozott már egy-két reménytelen győzelmet, amikor valahogy sikerült még betunkolni azt a hiányzó 8-10 sebzést. Mint ilyen, a játék minden szakaszában hasznos lap, amely a Face-től a Midrange-ig nagy űrt fog hagyni maga mögött.

#9 - Forgotten Torch

Ha valaki, hát a Mage tele van direkt sebzésekkel, a Forgotten Torch mégis fontos eleme a Freeze Mage összeállításoknak, hiszen a játék elején jól kezeli a legtöbb lényt, a végjátékban pedig növeli az esélyét annak, hogy nagy sebzésű spellt húzunk - pont ezekre vágyik a deck. Persze már a Torch előtt is volt Freeze Mage, így bizonyára a rotációt követően sem kell elbúcsúzni a decktől, ám ismét jobban kell majd hagyatkoznia a Fireball, Frostbolt, Ice Lance hármasra.

#8 - Argent Horserider

Az első neutral lap a listán, amely számos aggro és midrange jellegű összeállításban helyet kapott, mostanában talán a Hunterek pörgették a legtöbbet. Nem nagyon vannak jelenleg rajta kívül univerzális Charge lapok a metában, és a Blizzard hozzáállásából kiindulva nem érdemes mérget venni arra, hogy lesz utódja - pláne ilyen "félig sticky" verzióban, mint a Horserider, hiszen a Divine Shield remek trade-eket tett lehetővé vele.

#7 - Entomb

Szegény Priest, nem elég, hogy rosszabbul áll, mint bármelyik másik kaszt, de az egyik kulcsfontosságú leszedését is elveszíti hamarosan. Hiába marad ott a Shadow Word: Pain és a Shadow Word: Death, az Entombnak így is megvolt bőven a létjogosultsága. Egyrészt az olyan lények miatt, mint Sylvanas vagy Tirion, másrészt pedig a jó öreg "4-es probléma" miatt, hiszen az említett spellek ugyebár nem visznek mindent - ez az olyan időkben különösen nagy gond, amikor minden második deck Azure Drake-kel tolja. És akkor még nem is említettük a Fatigue-háborút... Ami igazán nagy szívfájdalmat jelent a Priest-rajongóknak, hogy a Lightbomb után ismét egy leszedéssel gyengül a kaszt.

#6 - Blackwing Corruptor

Nagy kérdés, hogy mi lesz a sárkányos koncepciókkal a rotációt követően, hiszen a legtöbb szinergia lap a most kikerülő kiegészítőkben jelent meg, leginkább a Blackrock Mountainnel. A Blackwing Corruptor egy elképesztő value-potenciállal rendelkező midgame leszedés a Dragon deckek számára, melyhez méltó lap nem nagyon jött az idei évben a pakliba, így ha a Blizzard meg szeretné tartani ezt a vonalat, akkor komoly utánpótlással kell készülnie, hiszen számos másik társa is elhagyja a Standardet.

#5 - Dark Peddler

A Warlock talán legjobb 2-dropja, amely nem elég, hogy laphátrány nélkül érkezik a boardra, de még minőségi lapelőnnyel is szolgál. Ez utóbbi miatt egyrészt a játék bármely szakaszában jó, másrészt bármelyik Lock-variánsba nyugodt szívvel berakhatjuk: a Mortal Coil, a Soulfire, a Power Overwhelming vagy éppen a Flame Imp mind olyan opciók, melyeket szívesen látunk a felfedezhető lapok között.

#4 - Living Roots

Nocsak, még egy olyan lap, amelynek multifunkcionalitása adja az igazi erejét. Hiszen 1 manáért a 2/2, illetve a 2 sebzés sem olyan, amitől extázisba jönnénk, de az, hogy bármikor választhatunk a két opció közül, óriásit dob a lapon. Na meg persze ott van a jó öreg Malygos, aki mostanság előszeretettel tombol a Druid deckekben, és a Living Roots-okból is előszeretettel gyárt kivégző erejű varázslatokat. De nem csak ez a variáns fogja megérezni a hiányát, hiszen mindegyik Druid verzióba kötelezőnek mondható.

#3 - Tomb Pillager

Bár a Gadgetzan Auctioneert szokás a Miracle Rogue motorjának nevezni, a Tomb Pillager éppen ugyanolyan fontos eleme a decknek, hiszen az általa biztosított Coin tudja igazán bepörgetni a laphúzást. Éppen ezért nagyon érzékeny veszteség lesz a kaszt számára, pláne úgy, hogy a másik erős rugó deck, az N'Zoth Rogue is kötelezően használja. Jelenleg ráadásul nincs is igazán jó alternatívája a 4-dropok között, így jelen esetben talán a szokásosnál is fontosabb lesz, hogy megfelelő utánpótlás érkezzen.

#2 - Raven Idol

A Druidot igen érzékenyen fogja érinteni a rotáció, hiszen a másik erős 1 manás spelljét, a Raven Idolt is elveszíti majd. Nem meglepő, hogy - mint a felsorolt lapok többségénél - itt is a sokoldalúság a lap igazi ereje, hiszen az, hogy mindig az adott szituációhoz legjobban illeszkedő spellt (esetleg lényt) tudjuk előszedni, elképesztően erőssé teszi. Ha kell, akkor leszedés, ha kell, akkor erőforrás, ha kell, akkor arcbalövés - a Raven Idol nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Druid jelenleg az egyik legerősebb kaszt a játékban.

#1 - Totem Golem

Mi más lehetne az első helyen, mint egy Shaman lap, méghozzá a játék jelenlegi talán legerősebb 2-dropja! Pedig a befektetett erőforrásokat tekintve nem jobb, mint egy Spider Tank, de az, hogy egy körrel korábban meg tud érkezni, és még a totem-szinergiák is működnek vele, egyértelműen a kaszt egyik húzólapjává emeli a Totem Golemet. Hogy mennyire fogja megérezni a hiányát a Shaman, az nagyban függ az év végén, illetve a rotációval párhuzamosan érkező lapoktól, ám az biztos, hogy a Standardből kikerülő kártyák közül az egyik legerősebb és legtöbbet használt darabról beszélünk. Sokaknak persze cseppet sem fog hiányozni...

De mik azok, akik valóban fognak? A fenti lapokon túl ti melyik kártyát fogjátok még sajnálni a kirotáló lapok közül?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!